Naar inhoud

Arts VG Laura Schipper geniet van de interactie met cliënten

Het ene moment zingt ze liedjes om een cliënt te kalmeren, even later probeert ze met begeleiders en behandelaars te achterhalen waarom een bewoner zich de laatste tijd zo terugtrekt. Geen dag is hetzelfde voor Laura Schipper, Arts voor Verstandelijk Gehandicapten (arts VG) bij Dichterbij. ‘Dat maakt mijn werk zo mooi.’ 

“Als tiener werkte ik als begeleider bij een vakantiedagopvang voor kinderen met een verstandelijke beperking. Dat ben ik naast mijn studie geneeskunde blijven doen, omdat ik het zo leuk en fascinerend vond: al die verschillende cliënten, de diversiteit in interactie, zorg en ondersteuning. Het zaadje om ook als arts met deze doelgroep te gaan werken, werd tijdens mijn stage ouderengeneeskunde gepland. Daar ontdekte ik hoe interessant ik de langdurige zorg vind en hoe fijn het is om een band op te bouwen met je patiënten. Toen we even later een keer college kregen van een arts VG, vielen de stukjes op hun plek. Dat was wat ik wilde: zorg verlenen aan mensen met een verstandelijke beperking, in elke fase van hun leven. In 2016 ben ik als AIOS arts VG bij Dichterbij begonnen. Begin 2021 heb ik mijn diploma behaald en nu ben ik fulltime in dienst.”

Laura Schipper AVG 570x350 002653 V2

Ik kan me voorstellen dat niet alle geneeskundestudenten of artsen goed bekend zijn met het vak van arts VG. Wil je er meer over weten? Ik vertel je er graag meer over. Een dag meelopen kan ook.

Laura Schipper
Arts VG

Interessante puzzel

“Als arts VG is geen dag hetzelfde. Ik houd spreekuur, overleg met huisartsen over specifieke vragen die zij of hun cliënten hebben, ik ga op cliëntenbezoek en heb veel contact met begeleiders, gedragsdeskundigen, andere behandelaars en verwanten van cliënten. Samen zijn we veel aan het puzzelen – cliënten kunnen immers lang niet altijd duidelijk maken wat er met ze aan de hand is. Met elkaar proberen we het antwoord te vinden op vragen als: Hoe komt het dat deze bewoner zich ineens zo anders gedraagt? Waarom wil deze oudere man niet meer eten? Waarom trekt deze jonge vrouw zich plots terug? Waar komen die boosheid en agressie of die tranen vandaan? Het is soms heel complex om tot een diagnose te komen. En vervolgens moet je goed nagaan bij welke aanpak de cliënt het meest gebaat is. Die persoonsgerichte benadering maakt dit werk zo mooi.”

Goed in beeld

“Bij Dichterbij streven we naar een zo volwaardig mogelijk leven voor alle cliënten. Waar mogelijk, hebben zij zelf de regie. Vanuit medisch oogpunt betekent dit onder meer dat we zo min mogelijk onvrijwillige zorg verlenen. En dat we kritisch kijken naar het voorschrijven en gebruik van medicatie. Verder is preventie een belangrijk onderdeel van mijn werk. Als je mensen goed in beeld hebt, kun je klachten of aandoeningen voorblijven of tijdig opsporen en behandelen. Goede zorg kan overigens ook betekenen dat je in goed overleg besluit bepaalde handelingen níet te verrichten, bijvoorbeeld in de laatste levensfase. Kwaliteit van leven staat altijd voorop. ”

Liedjes zingen

“Ik geniet enorm van de interactie met cliënten. Zo hebben we laatst in korte tijd een paar duizend bewoners ingeënt tegen corona – een teamprestatie van formaat. Zoiets kun je niet op een onpersoonlijke manier aanpakken, je moet echt even bij elke persoon stilstaan. Met een van de cliënten heb ik een kwartier liedjes gezongen om de angst voor het prikken weg te nemen. Een ander was boos op me omdat ik iets te laat kwam. Dan kan ik natuurlijk niet zeggen: ‘Weet je hoeveel mensen ik vandaag moet vaccineren?’ Nee, dan doe ik even een stapje terug. Al vrij snel kwam ze toch weer naar me toe en zei: ‘Sorry, ik wil wel, maar ik vind het spannend.’ Ze liet zich geruststellen en was hartstikke trots toen het erop zat. Geweldig toch?!”

Keertje meelopen?

Wil je eens ervaren wat het vak van arts VG met je doet? Neem contact op met onze recruiters om een afspraak te maken of bekijk de openstaande vacature arts VG.

Chat met ons