Naar inhoud
Coronavirus, actuele ontwikkelingen en maatregelen: Coronavirus Lees meer
Sander Zij Instromer Begeleider Gehandicaptenzorg

Carrièreswitch: van filmeditor naar zorgbegeleider

Heb je weleens gedacht om het over een andere boeg te gooien en een carrièreswitch te maken? Sander van de Braak (40) deed het gewoon! Hij werkte als filmeditor bij Omroep Gelderland. Maar na zijn wereldreis wist hij dat hij meer met mensen wilde werken. Hij klopte aan bij Dichterbij en kreeg een leerwerkplek voor zij-instromers aangeboden waarin hij wordt opgeleid tot Begeleider gehandicaptenzorg. Een nieuwe baan, een nieuwe branche én terug in de schoolbanken...

Inspiratiebron

Na een wereldreis van anderhalf jaar door Afrika, Oceanië en Azië, besloot Sander om de omroepwereld voorgoed achter zich te laten. Maar van filmeditor naar werken in de zorg? Voor Sander was de stap naar de zorg kleiner dan je in eerste instantie zou denken. Hij deed namelijk al 10 jaar vrijwilligerswerk bij de Zonnebloem. Sander: “Dit heeft er natuurlijk enorm aan bijgedragen dat ik het opleidingstraject van Dichterbij ben aangegaan.”

Sander Zij Instromer Begeleider Gehandicaptenzorg

Aan de studie

Sander solliciteerde bij Dichterbij en werd geselecteerd voor een opleidingstraject. Hij kreeg een contract (27 uur) en heeft in samenspraak met de praktijkopleider een hbo-opleiding gekozen. Momenteel volgt hij de hbo-opleiding Social Work in Nijmegen. Sander: “De meesten doen een mbo-opleiding MZ4, maar een hbo-studie paste beter bij mij. Het was wel even wennen om na 17 jaar weer terug de schoolbanken in te gaan, maar de opleiding is erg interessant. Daarnaast is de klas een leuke mix van mensen van verschillende leeftijden. Er zitten erbij die jonger zijn, maar ook studenten die ouder zijn dan ik.”

Meer vrijheid

Terugkijkend naar zijn carrière bij Omroep Gelderland, heeft Sander geen moment spijt van zijn keuze. Sander: “Het grootste verschil met mijn werk als filmeditor is dat ik in mijn werk nu veel meer vrijheid heb! Daarnaast ben ik nu veel actiever, omdat je vaak even met cliënten gaat wandelen of fietsen. Verder ben je als filmeditor alleen maar met een product bezig. Bij Dichterbij ben ik vooral bezig met mensen. En dat is precies wat ik wilde. Super leuk!”

Maak werk van je talent

Wil je net als Sander je omscholen tot begeleider gehandicaptenzorg bij Dichterbij? Of ben je benieuwd naar verhalen van andere collega’s? Bekijk meer ervaringen.

Accepteer cookies voor chat