Lisanne kan zichzelf zijn als begeleider gehandicaptenzorg
Lisanne van der Markt (27) is begeleider bij een woongroep in Horst. ‘Het is de leukste baan die er is’.
Wil jij net als Lisanne ook een verschil maken in het leven van mensen met een verstandelijke beperking? Maak werk van je talent als begeleider gehandicaptenzorg bij Dichterbij. Benieuwd naar verhalen van andere collega’s? Bekijk meer ervaringen.
“Wat ik leuk vind aan mijn werk? Veel! Het is om te beginnen heel gevarieerd: het ene moment schrijf ik rapportages, het andere moment bedenk ik een nieuwe activiteit, ga ik met een paar bewoners boodschappen doen of help ik ze bij hun persoonlijke verzorging. Ik kan mijn creativiteit kwijt en eigen initiatief wordt zeer gewaardeerd; er is veel ruimte om eens iets nieuws te proberen. Ik sta regelmatig alleen op de groep, maar sta er nooit alleen voor. Als ik ergens over twijfel, kan ik altijd een collega om raad vragen. De onderlinge betrokkenheid is groot, dat is heel prettig.
“Sophie denkt hardop en praat graag met mensen. Ze is heel enthousiast, maakt veel grapjes en doet graag mee, of we nu gaan sporten, koken of knutselen. Als het soms wat te druk wordt in haar hoofd, trekt ze zich terug op haar kamer om muziek te luisteren. We gaan daarom ook elke dag een-op-een een rondje met haar wandelen. Sophie is namelijk heel zorgzaam, bekommert zich om anderen en kan zich nog weleens druk maken om iets of iemand; het is belangrijk dat ze haar ei kwijt kan. Gelukkig staan haar ouders, broer en zus ook altijd voor haar klaar. Ze bezoekt ze elk weekend en komt daarna stralend weer naar ons.”
Aller-allerleukste
Ook met de zorgcoördinator, gedragsdeskundige en familie van bewoners heb ik veel contact, om samen af te stemmen hoe we elke cliënt de beste zorg en ondersteuning kunnen bieden.
Maar het aller-allerleukste van mijn werk is natuurlijk de interactie met de bewoners. We gaan samen op pad en genieten van de huiselijke gezelligheid van een spelletje spelen, een film kijken, puzzelen, knutselen, kleuren, koken en bakken.
We hebben een fijne tijd met elkaar. Ik ben er voor hen en zij zijn er voor mij. Ze vragen me hoe het gaat, hoe mijn dag is, wanneer ik weer kom werken en laten me weten dat ze het fijn vinden dat ik er ben. Dat is zó mooi.

Jezelf kunnen zijn
Het is belangrijk om als begeleider jezelf te zijn, je moet niets forceren. Zeker in het begin is dat soms best spannend. Doe ik het wel goed? Dat is niet erg, dat hoort erbij. Jij moet de cliënten leren kennen en zij moeten jou regelmatig zien voordat ze je hun vertrouwen geven. Een van onze bewoners wilde mij bijvoorbeeld de eerste keren geen hand geven en keek me niet aan. Ik paste niet in haar vertrouwde plaatje. Ik heb me toen naar haar toe wat op de vlakte gehouden, zodat zij rustig de kat uit de boom kon kijken. Dat werkte. Na een paar weken mocht ik dichter bij haar komen en weer een paar weken later had ik haar vertrouwen gewonnen.
Band met familie opbouwen
Bij de een gaat het wat sneller dan bij de ander, dat geldt ook voor de band die je met familieleden opbouwt. Zo hebben we een cliënt van halverwege de zestig die al heel lang in deze woongroep woont; veel langer dan dat ik er werk. Een nieuwe medewerker vindt zij spannend en ook haar moeder reageerde aanvankelijk wat afstandelijk op mij. Die houding veranderde toen haar dochter tijdens een epilepsieaanval viel en ik de juiste actie ondernomen had. ‘Dat heb je goed gedaan’, complimenteerde ze me, wat veel voor me betekent. Want het is niet niks om je kind aan de zorg van een ander over te dragen, dat realiseer ik me heel goed.
Goede eigenschappen
Op sommige momenten moet ik meerdere ballen tegelijk in de lucht houden. Dan ben ik bijvoorbeeld bezig met de verzorging van een cliënt, is er familie op bezoek, gaat de telefoon en moet ik eigenlijk het avondeten gaan voorbereiden. Het is belangrijk om ook dan de rust te bewaren. Creativiteit, flexibiliteit en stressbestendigheid zijn goede eigenschappen van een begeleider. Heb je die in huis, dan is dit de leukste baan die er is.”
Maak werk van je talent!
Wil jij ook samen met ons het verschil maken voor onze cliënten? Lees onze vacature en kijk of Dichterbij bij jou past.
- Deel deze pagina:
-
-
-
-