Het werk van logopedisten Sylvana en Lisanne
Logopedisten Sylvana en Lisanne geven een inkijkje in hun werk. “Als logopedisten komen wij op veel verschillende plekken zoals woningen, dagbesteding en op school. Wij houden ons bezig met uiteenlopende thema's zoals communicatie, eten en drinken en gehoor. Ons werk is super divers. Juist die diversiteit zorgt ervoor dat geen een dag hetzelfde is en maakt het werken als logopedisten in deze setting zo uitdagend!”
Gebarentaal
“Dit is genieten, Ik neem jullie mee naar een woning waar ik door middel van gebaren mijn taal ondersteun. Voor mij zijn dit mooie, pure momenten waar ik erg blij van word. Wisten jullie dat gebaren niet alleen kunnen worden ingezet bij slechthorendheid maar dat je met gebaren je verbale communicatie kunt ondersteunen? Veel van onze cliënten kennen gebaren en hebben veel baat bij non-verbale communicatie."
Communicatiebord
"Hoe fijn is het dat je door middel van visuele ondersteuning beter weet hoe je dag gaat verlopen? Door het gebruik van een communicatiebord kan de cliënt inzicht krijgen in zijn of haar dag. Dit geeft voorspelbaarheid, structuur en veiligheid. De logopedist bekijkt welke vorm van visuele ondersteuning geschikt is voor de cliënt. Samen met begeleiding en gedragsdeskundige wordt dit opgezet.”


Veilig eten en drinken
“Logopedisten houden zich ook bezig met het veilig eten en drinken. Wist je dat bij kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking slikstoornissen regelmatig voorkomen? In Nederland heeft bijvoorbeeld 59 % van de volwassenen met een verstandelijke beperking (ouder dan 49 jaar) een slikstoornis. Je slikt z'n 800 tot 2400 keer per dag, als je hier problemen mee hebt kan dit dus best wat risico's geven!”
Onderzoek
“Om het juiste behandelplan op te stellen is onderzoek noodzakelijk. Hier zie je en foto van een slikonderzoek met Cervicale auscultatie. Cervicaal is het Latijnse woord voor nek en auscultatie is het afluisteren van lichaamsgeluiden met behulp van een stethoscoop. De logopedist luistert tijdens het drinken mee met de stethoscoop door deze op de hals van de cliënt te leggen. Door te luisteren krijgt de logopedist informatie over de manier waarop het slikproces verloopt en kan adviezen geven zodat het slikken tijdens het drinken veilig verloopt. Ook kan de logopedist voor en na het eten van vaste en vloeibare voeding luisteren of de voeding goed weggeslikt wordt en het eten veilig verloopt."

“Binnen Dichterbij voeren de logopedisten ook zelf gehoorscreeningen uit. Als hierin bijzonderheden naar voren komen, kunnen cliënten doorgestuurd worden naar het audiologisch centrum voor nader onderzoek. Een goed gehoor is immers erg belangrijk voor goede communicatie!”
Meer informatie
Wil je meer weten over werken bij Dichterbij? Lees meer ervaringsverhalen.
- Deel deze pagina:
-
-
-
-