Naar inhoud
Dichterbij200044 Headerbeeld volg 2000x550 Miranda van Melis v1 5137

Miranda en haar zoektocht naar wie de cliënt écht is

Dichterbij is Geert én Miranda

Miranda van Melis is gedragsbegeleider bij een activiteitencentrum in Velp voor mensen met een ernstige verstandelijke beperking. Ze werkt al 28 jaar bij Dichterbij en vindt het nog altijd fascinerend om te ontdekken wat er in de cliënten omgaat.

Wil je ook een verschil maken in het leven van mensen met een verstandelijke beperking? Maak werk van je talent als begeleider ouder wordende cliënten bij Dichterbij. Benieuwd naar verhalen van andere collega’s? Bekijk meer ervaringen.

“Geert is helemaal gek van muziek. Hij hoort het liefst carnavalsliedjes uit de oude doos, ‘Er staat een paard in de gang’, ‘Bloemetjesgordijn’, dat repertoire. En op YouTube zoeken we vaak naar fragmenten uit ‘Op volle toeren’, zoals ‘Manuela’ van Jacques Herb. Tijdens de disco op woensdagmiddag neemt Geert altijd zijn vaste plek in bij het grote scherm waar hij de videoclips goed kan zien. Daar staat hij dan te dansen en te zingen, hij is een echte gangmaker. En een prater. Als hij in het weekend bij zijn moeder is geweest, vertelt hij meerdere keren tot in detail wat ze gedaan hebben, wie er op bezoek kwam en wat voor lekkers hij allemaal gegeten en gedronken heeft. Het zijn de kleine dingen die het doen – nog zo’n klassieker. Maak het gezellig en Geert geniet.”

Zoektocht

“Wat ik het allermooiste vind aan mijn werk, is de zoektocht naar wie de cliënt écht is. De mannen en vrouwen die naar het activiteitencentrum komen, kunnen niet allemaal praten. Zij kunnen het niet vertellen als ze iets fijn vinden of ergens pijn hebben.

Soms krult een mondhoek een klein beetje omhoog. Een glimlach? Daar moet je achter zien te komen. Met geduld en creativiteit.

Door steeds een volgend stapje te zetten en ook eens iets nieuws te proberen, ontdek je waar iemand van opleeft of voor terugschrikt en hoe hij of zij zich uit.

Dichterbij200044 Headerbeeld volg 570x350 Miranda van Melis v1 5137

Openstellen

Zo was er een cliënt die liever niet had dat we zijn hand vastpakten. Dat forceren we dan niet, maar we weten wel dat lijfelijk contact belangrijk is voor een goede hechting en een gevoel van geborgenheid.
Voorzichtig ben ik toch zijn hand heel even gaan vasthouden, een paar seconden maar. Toen ik merkte dat hij dat accepteerde, ben ik dat heel rustig gaan uitbreiden. Het was mooi om te zien hoe hij zich daar beetje bij beetje voor openstelde. Hij zit nu zelfs tegen me aan bij het snoezelen. Dat is wat ik bedoel met die zoektocht. Het fascineert me nog altijd om te ontdekken wat er in onze cliënten omgaat.

Een fijne dag

In het activiteitencentrum doen we veel leuke dingen – knutselen, koken, wandelen, puzzelen, muziek maken – met z’n allen of in kleinere groepjes. We hebben een gevarieerd dagprogramma, afgestemd op de doelen van de cliënten en bekijken per dag wat voor ieder van hen haalbaar is. Voor de een maken we de activiteit iets makkelijker, de ander kan misschien iets meer uitdaging aan. Waar het ons om gaat, is dat iedereen een fijne, zinvolle dag beleeft.

Woensdag discomiddag

Hoogtepunt van de week is de discomiddag op woensdag. Dan draaien we een uur lang alle verzoeknummers van cliënten en is al snel iedereen aan het dansen, meedeinen, klappen en zingen. We openen de disco altijd met ‘Het vliegerlied’. En ik vlieg, vlieg, vlieg, als een vlieger, voel me sterk, sterk, sterk als een tijger, ben zo groot, groot, groot als een giraffe zo hoog, whoo-hoo-hoo. Daarbij beelden we de tekst uit, zodat iedereen lekker opgewarmd is. Sommige cliënten komen daarna de dansvloer niet meer af, anderen zoeken een rustiger plekje op, kijken naar de videoclips op het grote beeldscherm en genieten van de gezelligheid. Als afsluiter draaien we ‘Koffie, koffie, lekker bakkie koffie’, van Rita Corita. Dan weet iedereen dat het weer tijd is om even op adem te komen met een kopje koffie op de eigen groep.

Samenwerking met collega's en verwanten

Ik werk nu 28 jaar bij Dichterbij. Ik ben op mijn 17de begonnen als stagiaire en gebleven. Ik haal heel veel voldoening uit wat ik doe; uit de band met cliënten, de samenwerking met collega’s en het contact met verwanten. We werken nauw samen, geven elkaar advies, vragen elkaar om raad, allemaal met dat ene doel voor ogen: een goed leven voor onze cliënten, hun zoon, dochter, broer of zus. Tegen iedereen die nieuwsgierig is en meer wil weten, zou ik zeggen: kom een keer kijken, dompel je onder en stel je vragen. Je bent van harte welkom.”

Maak werk van je talent!

Wil jij ook samen met ons het verschil maken voor onze ouder wordende cliënten? Lees onze vacature en kijk of Dichterbij bij jou past.

Chat met ons