Naar inhoud
Dichterbij200044 Headerbeeld volg 2000x550 Jeffrey Koch v1

Jeffrey heeft uitdagend werk: begeleider EVB+ cliënten

Jeffrey Koch (24) is begeleider bij de Bosploeg, dagbesteding in de natuur voor mensen met een ernstig verstandelijk beperking en gedragsproblemen (EVB+). Hij werd bij aanvang gewaarschuwd dat het zwaar zou worden, maar wist al gauw: dit is het.

Wil jij net als Jeffrey ook een verschil maken in het leven van mensen met een verstandelijke beperking? Maak werk van je talent als begeleider EVB+ bij Dichterbij. Benieuwd naar verhalen van andere collega’s? Bekijk meer ervaringen.

Dichterbij200044 Headerbeeld volg 570x350 Jeffrey Koch v1

“Theo is een echte aanpakker. Het liefst werkt hij aan een stuk door. Hakken, zagen, hout kloven en snipperen. Het bos is zijn werkgebied. Én het mijne. Elke ochtend halen we de mannen op en starten we met een kop koffie. Daarna is Theo niet meer te stoppen. Als we een leuke klus afgerond hebben, alle mannen lekker hebben meegeholpen en iedereen goed in z’n vel zit, heb ik een goede dag. Geen dag is hier hetzelfde, heerlijk is dat.”

Rustig aftasten

“17 was ik toen ik bij de Bosploeg begon. Ik kwam binnen als stagiair van de opleiding Maatschappelijke zorg. Collega’s van een eerdere stage waarschuwden me dat het zwaar zou worden. Ik dacht: we zien wel. De eerste paar keren dat een van de mannen – we hebben alleen mannelijke cliënten – verbaal of fysiek agressief werd, maakten wel indruk.

Maar als stagiair hoefde ik niet in te grijpen, dat deden de vaste begeleiders. Ik heb goed gekeken hoe zij te werk gingen en kon rustig aftasten met welke mensen ik te maken had. Ik kon mijn stagebegeleider en teamgenoten alles vragen en vertellen, ze hebben me enorm gesteund om mijn draai te vinden. Zozeer dat ik mijn laatste stage ook bij de Bosploeg wilde doen, wat eigenlijk niet de bedoeling was. Gelukkig ging mijn opleiding ermee akkoord. Daarna ben ik niet meer weggegaan. Ik heb het geweldig naar mijn zin op deze plek, met het team en onze cliënten. Het is een fantastische groep.

Niets doen, alles mag

Het bos is ons werkgebied, we zijn de hele dag buiten in de weer, tenzij het hard regent of heel koud is. Dan steken we in de werkbunker de kachel lekker aan. Elke ochtend halen we de mannen op en starten we de dag samen met een kop koffie. We kijken hoe bij ieder van hen de vlag erbij hangt en welke activiteit daar het beste bij past. We zagen, kloven en snipperen hout, we verkopen haardhout, bezorgen dat in de
buurt en verrichten bos- en houtwerkzaamheden voor onder meer de gemeente Gennep en Staatsbosbeheer. Maar: niets moet, alles mag.

Geen targets

We zijn een dagbesteding, hoeven geen targets te halen. Het belang van de mannen staat voorop. We respecteren ieder voor wie hij is en accepteren dat er soms woorden vallen of een stoel door de lucht vliegt. Het is maar een stoel, denk ik dan. Tien minuten is vaak al genoeg om iemand te laten afkoelen en even te vragen: ‘Joh, wat was er nou aan de hand net?’ Door er niet altijd bovenop te zitten, niet meteen met het vingertje te zwaaien, hebben we hun vertrouwen. Ze weten dat wij het beste met hen voor hebben. We nemen ze ook overal mee naar toe. We doen bos- en houtwerk bij mensen thuis, blijven daar na afloop een glas cola drinken. Dat is voor de meesten heel wat. Het zijn geen rouwdouwers, al willen mensen dat nog weleens denken.

Flauwekullen

Humor is heel belangrijk is ons werk. We zijn de hele dag aan het flauwekullen. Verder moet je stevig in je schoenen staan en goed in teamverband kunnen werken. Dit werk doe je en kun je niet alleen. Wij hebben elke dinsdagochtend een uur teamoverleg. Dan bespreken we hoe het met de cliënten en binnen het team gaat. We tikken elkaar dan ook weleens op de vingers. Door die onderlinge open- en eerlijkheid, weten we precies wat we aan elkaar hebben.

Een goede dag

Als we een leuke klus afgerond hebben, alle mannen lekker hebben meegeholpen en iedereen goed in z’n vel zit, heb ik een goede dag. Maar ik word er ook vrolijk van als we iemand die met slechte zin bij ons komt, met humor op een ander spoor kunnen krijgen en hij fluitend de dag afsluit. Geen dag is hier hetzelfde, heerlijk is dat.”

Maak werk van je talent!

Wil jij ook samen met ons het verschil maken voor onze cliënten? Lees onze vacature en kijk of Dichterbij bij jou past.

Chat met ons