Naar inhoud
Dichterbij200044 Headerbeeld volg 2000x550 Hilleken van der Ven v1 2003

Hilleken gaat met EMB-cliënten op ontdekkingstocht

Hilleken van der Ven (46) is begeleider bij een woonlocatie in Gennep voor ouder wordende mannen en vrouwen met een ernstig meervoudige beperking (EMB). Ze ziet haar werk als een bijzondere ontdekkingstocht. ‘Je moet de mensen door en door leren kennen.’ Oprechte persoonlijke aandacht, daar gaat het om, weet ze. ‘Het is op en top mensenwerk en dat geeft mij heel veel voldoening.’

Wil jij net als Hilleken ook een verschil maken in het leven van mensen met een verstandelijke beperking? Maak werk van je talent als begeleider EMB of begeleider ouder wordende cliënten of bij Dichterbij.

Benieuwd naar verhalen van andere collega’s? Bekijk meer ervaringen.

“Ieder mens heeft recht op een goed bestaan en wat ‘goed’ betekent, verschilt van persoon tot persoon. Onze bewoners hebben een ernstige meervoudige beperking, maar ik denk niet dat ze ongelukkig zijn. Als aan jou en mij gevraagd wordt waar we naar streven en wat we wensen, dan noemen we al gauw een verre vakantie of een paar dure sneakers. Onze bewoners genieten juist enorm van al die dingen die wij vaak voor lief nemen: aandacht, goed verzorgd worden, de geur van lekker eten. Dat laten ze merken met geluidjes, lichaamstaal en hun gezichtsuitdrukking. Als ik een glimlach zie verschijnen, dan kan mijn dag niet meer stuk.

Dichterbij200044 Headerbeeld volg 570x350 Hilleken van der Ven v1 2003

“Jacques is een lieve, zachtaardige man die het heerlijk vindt om te keuvelen. Hij kan niet praten, maar reageert met geluiden op wat ik zeg. Zo voeren we hele gesprekken samen. Jacques houdt enorm van mensen om zich heen. Net als ik eigenlijk. Mijn baan is echt mensenwerk. Oprechte persoonlijke aandacht, daar gaat het om. Wanneer Jacques een binnenpretje heeft bijvoorbeeld, zit hij ineens breeduit te lachen. Als je zijn gezicht dan ziet, smelt je gewoon.”

Belevingsgerichte activiteiten

Onze bewoners zijn allemaal wat ouder, mannen en vrouwen van pakweg 50 tot 75 jaar. Samen met twee buurhuizen bieden we ze elke dag wisselende activiteiten aan gericht op de beleving. We wandelen, fietsen, koken, bakken, luisteren muziek, gaan in de jacuzzi, sporten, bewegen en stimuleren heel bewust hun zintuigen met geuren, kleuren, bewegingen, geluiden en materialen met verschillende structuren; kleine sensaties met een grote impact. We werken ook elke dag aan hun persoonlijke ontwikkeling. Zelfontplooiing is een basisbehoefte van ieder mens. Voor de een zit ‘m dat in het aanleren van iets nieuws, voor de ander in het in stand houden van bestaande vaardigheden.

Ontdekkingstocht

Ik zie mijn werk als een heel bijzondere ontdekkingstocht. Je moet erin groeien en de mensen, hun karakter, bewegingen, mimiek en geluiden door en door leren kennen. Onze bewoners kunnen het niet vertellen als ze ergens last van hebben of niet lekker in hun vel zitten. Je moet dus goed observeren, alert zijn op hun reactie en ook af durven gaan op je onderbuikgevoel. Dat is intensief en soms moeilijk, want waarom vond iemand het gisteren wél fijn om een stukje te fietsen en vandaag niet? Wat is er veranderd? Speelt er iets? Oprechte persoonlijke aandacht, daar gaat het om. Alleen ‘je ding doen’ werkt niet in dit vak. Het is op en top mensenwerk en juist dat geeft mij heel veel voldoening. Ik ben nog nooit met tegenzin naar mijn werk gegaan.

Passie ontdekken

Voordat ik in 2009 bij Dichterbij ging werken, was ik opticien. Ook een ontzettend leuk beroep. Ik was de hele dag met mensen in de weer en genoot daarvan. Maar in het commerciële aspect kon ik me minder goed vinden, dus besloot ik op een zondagavond de gok te wagen en een open sollicitatie naar Dichterbij te sturen. Ik werd aangenomen en begon aan een vierjarige BBL-opleiding: een dag school in de week, vier dagen praktijk, waarbij ik op verschillende Dichterbij-locaties meedraaide. Zo ontdekte ik mijn passie voor de EMB-doelgroep. Ik kan het iedereen aanraden om te komen ontdekken waar jij met jouw talent het beste op je plek bent.”

Maak werk van je talent!

Wil jij ook samen met ons het verschil maken voor onze cliënten? Lees onze vacature en kijk of Dichterbij bij jou past.