Naar inhoud

'Liset voelde meteen: dit is het’

Liset van Bree (28) werkt al tien jaar bij Dichterbij en gaat met liefde nog veertig jaar door. Ze is dienstverlenend coördinator (dvc’er) bij twee woongroepen voor mensen met een ernstig verstandelijke beperking. ‘Dit werk geeft me zóveel energie.’

“Als mbo-student liep ik stage bij Dichterbij. En ik voelde meteen: dit is het. Ik had een goede klik met de cliënten en ging elke dag fluitend naar huis. Dus toen ik een flexcontract en later een vast contract kon krijgen, heb ik geen moment getwijfeld. Om me verder in het vak te ontwikkelen ben ik al snel de hbo-opleiding SPH gaan doen waarvoor Dichterbij de kosten op zich nam. Ook daarna, tijdens mijn junior-dvc-traject, heb ik me altijd aangemoedigd en gesteund gevoeld. Mijn collega-dvc’er en manager hebben me heel goed begeleid en doordat er steeds gekeken werd naar mijn persoonlijke kwaliteiten en valkuilen, was dit echt een opleiding op maat. Daar heb ik nog dagelijks heel veel profijt van.”

DVC 513938 2689 570x350 BEW

“Annie is nieuwsgierig en vindt veel leuk, vooral als er persoonlijke aandacht bij komt kijken. Nagels lakken en make-uppen bijvoorbeeld, die verwennerij vindt ze heerlijk. Het is heel belangrijk voor haar om te voelen dat mijn collega’s en ik er onvoorwaardelijk voor haar zijn, ook als ze een keer een mindere dag heeft.

Klein kijken

“Het allermooiste aan mijn werk vind ik het effect op onze bewoners van de dingen die ik doe. Dat begint allemaal met vertrouwen. Dat bouw je stap voor stap op. Zeker bij mensen met een ernstig verstandelijke beperking gaat het erom dat je klein kijkt. Zij kunnen vaak niet goed duidelijk maken wat zij bedoelen en willen of waar ze last van hebben. Daar moet je achter zien te komen door al je zintuigen in te schakelen en op de kleinste details te letten; een oogbeweging, een handgebaar. Een onderzoekende houding is heel belangrijk in dit werk.

Wat ik bijzonder vind aan Dichterbij, is dat we onze cliënten en hun behoeften en wensen écht als uitgangspunt nemen. En dan doel ik niet op het organiseren van een bezoekje aan een truckrun of concert. Dat doen we ook, maar het is veel meer dan dat.”

Stimuleren en motiveren

“Waar het ons om te doen is, elke nieuwe dag, is onze bewoners een fijn leven te bieden. We bewegen mee op hun ritme. Gaat het linksom niet, maar rechtsom wel? Dan doen we dat. We stimuleren en motiveren, en zoeken wel de grenzen op, maar niet de spanning. Dat vraagt veel creativiteit en flexibiliteit, ook in de samenwerking met collega’s. Juist dat prikkelt mij zo. Want geloof maar dat het fantastisch is als je iemand die al een paar dagen terughoudend is, weer kunt laten glimlachen. Of als je hoort dat een bewoner die nogal gespannen was, een uur heerlijk in bad gelegen heeft. Dat maakt me dolgelukkig.”

Annie kan niet praten. Met gebaren maakt ze ons duidelijk wat ze wil. In grote lijnen tenminste, want ze gebruikt voor van alles en nog wat dezelfde gebaren. Juist die zoektocht naar wat ze precies bedoelt, vind ik heel interessant en leuk. Inmiddels weet ik meestal wel wat Annie wil. Als zij haar armen spreidt, wil ze een omhelzing van me. En als ze schuin voor me op de bank komt zitten, dan wil ze op haar rug gekriebeld worden. Als ze zich dan lekker op haar gemak voelt en geniet, dan krijg ik een glimlach van oor tot oor van haar cadeau. Die grote blije grijns, daar word ik zo vrolijk van, daar doe ik het voor.

Verbinden

“Als dvc’er werk ik drie dagen op kantoor en een dag in de woning. Meestal ga ik op mijn kantoordagen even bij de groepen op bezoek om te kijken hoe het vandaag met iedereen gaat. Dat vind ik belangrijk, want mensen veranderen. Wat iemand vandaag nodig heeft, kan morgen anders zijn. Ik wil oog blijven houden voor die details, zodat ik het samen met de begeleiders, de regiebehandelaar, mijn manager, de collega’s van dagbesteding en de therapeuten zo goed mogelijk voor onze bewoners kan regelen. Ik probeer alle disciplines met elkaar te verbinden, zodat we als team optimaal van waarde kunnen zijn in hun leven.”

Enthousiast?

“In dit werk en bij Dichterbij is heel veel mogelijk, ook voor medewerkers. We zijn een grote, flexibele organisatie die graag kansen creëert. Dus ben je enthousiast over een carrière in de zorg: bel, kom een keer langs, stuur een open sollicitatie of reageer op een van onze vacatures. Dit is het leukste werk dat er is!”

Maak werk van je talent!

Wil jij ook samen met ons het verschil maken voor onze ouder wordende cliënten? Lees onze vacature en kijk of Dichterbij bij jou past. Benieuwd naar verhalen van andere collega’s? Bekijk meer ervaringen.

Chat met ons