Naar inhoud
10442 Dichterbij Ilse en Ilse 177 2000x550

‘Ik houd van de uitdaging en dynamiek in huis’

Ilse Kersten (29) is begeleider Kind & Jeugd bij Dichterbij en volgt daarnaast een opleiding om nóg beter te worden in haar vak. ‘Onze cliënten zijn jong en hebben nog een hoop te leren. En zelf wil ik ook nog heel veel leren. Dichterbij biedt daar volop kansen toe.’

“Als preventieassistent bij een tandartspraktijk had ik veel contact met mensen, maar de onderlinge communicatie bleef beperkt – het is nu eenmaal niet zo makkelijk praten als er aan je gebit gewerkt wordt. Ik besloot verder te kijken en maakte tijdens een open avond van de Hogeschool Arnhem Nijmegen kennis met de opleiding Social Work, waarover ik direct enthousiast was.

Vervolgens ben ik op zoek gegaan naar een organisatie waar ik die studie kon combineren met een baan. Zo ben ik bij Dichterbij uitgekomen, een schot in de roos. Vanaf de eerste dag dat ik als leerlingbegeleider aan de slag ging, voelde ik: dit is het!”

Ilse vertelt wat haar werk als begeleider Kind & Jeugd zo bijzonder maakt.

Meidengroep

“Sinds twee jaar ben ik begeleider bij een woonlocatie voor meiden van 14 tot 22 jaar met een licht verstandelijke beperking. Ik hoor collega’s weleens zeggen: ‘geen dag is hier hetzelfde’. Nou, bij ons is geen minuut hetzelfde. De meiden zijn heel nieuwsgierig, open en direct. En het zijn pubers, hè. Als ik een vlek in mijn trui heb of ze vinden dat mijn haar raar zit, dan houden ze dat echt niet voor zich. 

Het is vaak heel leuk en gezellig in huis, maar soms knettert het. Dan zitten ze zichzelf of elkaar in de weg of zoeken ze de grens op, even aftasten hoe ver ze kunnen gaan. Als begeleider moet je stevig in je schoenen staan en creatief zijn. De ene keer ben ik streng, de andere keer helpt het juist om een beetje mee te bewegen. Ik hou wel van die uitdaging en van de dynamiek in huis.”

Benieuwd hoe een dag- of avonddienst globaal verloopt? Ilse geeft een indrukt van uur tot uur.

Ilse over cliënt Ilse (22)

“Ilse is een heel gezellige meid. Ik ben haar persoonlijk begeleider en we kunnen het goed vinden samen. Om te beginnen vinden we het heel leuk dat we dezelfde naam hebben, dat schept al een band. Ilse heeft een goed gevoel voor humor en maakt vaak rake opmerkingen waar ik hartelijk om kan lachen.

Ze is heel beweeglijk, praat snel en veel – wat de andere meiden soms een beetje irriteert –, maar Ilse blijft zichzelf en brengt vooral een hoop gezelligheid met zich mee. Zelfs als ze druk in de weer is met diamond painting of aan het tekenen is, hoort ze alles en reageert ze vaak heel gevat op wat er gezegd wordt. Wat ik heel mooi vind aan Ilse, is dat ze oprecht geïnteresseerd is in de ander. Ze vraagt bijvoorbeeld altijd hoe mijn weekend was en hoe het met mijn hond gaat. Ze is een lieve schat.”

10442 Ilse en Ilse GIF 1920x1080 tafel kaal

Ik geniet van de gezellige momenten, maar kom ook tevreden thuis als een van de meiden na een moeilijke dag toch met een goed gevoel naar bed is gegaan; als we een goed gesprek hebben gevoerd of tot een oplossing zijn gekomen

Ilse Kersten
Begeleider Kind & Jeugd

Vertrouwensband

Onze cliënten zijn jong en hebben nog een hoop te leren. Maar omdat ze verbaal best sterk zijn, worden ze nog weleens overschat. Een belangrijk onderdeel van de taak van begeleider is om hen sociaal weerbaar te maken. Hoe maak je je mening kenbaar? Hoe reageer je op anderen? Hoe gedraag je je in verschillende situaties?

Mijn collega’s en ik leren ze om voor zichzelf op te komen en rekening met anderen te houden. Wat wij daarvoor nodig hebben, is hun vertrouwen. Een goede band bouw je op door goed te kijken en te luisteren wat ze nodig hebben en door zelf ook open en eerlijk te zijn. Als ik een keer mijn dag niet heb, laat ik dat weten. ‘Nu even niet’, dat snappen ze best.Ik haal heel veel voldoening uit mijn werk. Ik geniet van de gezellige momenten, maar kom ook tevreden thuis als een van de meiden na een moeilijke dag toch met een goed gevoel naar bed is gegaan; als we een goed gesprek hebben gevoerd of tot een oplossing zijn gekomen.”

Zin om te leren

“Momenteel volg ik naast mijn werk de hbo-masteropleiding Social Work. Ik wil graag doorgroeien in mijn vak en binnen de organisatie. Dat Dichterbij een deel van mijn studiekosten betaalt is prettig en voelt als een motivatie en waardering. Ook door mijn collega’s en manager voel ik me erg gesteund; ik kan altijd op hen terugvallen. Ik heb er echt zin in om nog veel meer leren. Heel fijn dat daarvoor bij Dichterbij zo veel gelegenheid is.”

Maak ook werk van je talent als begeleider Kind & Jeugd

Wil jij ook samen met ons het verschil maken voor onze cliënten? Kijk of Dichterbij bij jou past.

Zo ziet een korte ochtenddienst van een begeleider Kind & Jeugd eruit

7.00-7.15 uur

Met de collega van de slaapdienst bespreek ik hoe de nacht verlopen is. Heeft iedereen lekker geslapen of heeft iemand een onrustige nacht achter de rug? Met een kopje koffie of thee starten we samen de nieuwe dag op.
7.15-8.00 uurWe wekken alle cliënten en delen hun medicatie uit. De een staat wat makkelijker op dan de ander, dus we houden goed in de gaten dat iedereen op tijd aan het ontbijt zit.
8.00-9.00 uurDe tafel is gedekt, wie zich heeft aangekleed schuift aan voor het ontbijt en maakt een broodtrommel klaar. Met de begeleiding en met elkaar bespreken de cliënten wat er vandaag op hun programma staat. Een aantal wordt opgehaald met de taxi, de anderen kunnen zelf op de fiets naar school of dagbesteding.
10.00 uurEr zijn tot 14.15 uur geen cliënten op de groep. De korte ochtenddienst eindigt om 10.00 uur.

Zo ziet een avonddienst van een begeleider Kind & Jeugd eruit

14.30-15.30 uurRond 14.30 uur komen de leerlingen uit school, de rest komt rond 15.30 terug van dagbesteding. We drinken een kopje thee, kletsen over hoe hun dag was en gebruiken de rest van de middag voor een spelletje, de voorbereidingen voor het avondeten en douchen.
18.30–20.30 uurNa het avondeten drinken we nog een kop thee of wat fris, gaan een paar cliënten creatief aan de slag, kijken we tv of spelen we een spelletje. Maar het allerbelangrijkst vinden de meiden hun app-uurtje. In de avond mogen ze een uurtje (en sommigen wat langer) op hun telefoon.
20.30–22.00 uurDe jongste cliënten gaan naar bed. Soms lezen we een verhaal voor of we kletsen nog even over wat ze bezighoudt. De oudere meiden kijken nog wat tv en volgen een uur later. Om 22.00 ligt iedereen erin. Morgen weer een fijne dag!
22.00 – 23.00 uurDe slaapdienst werkt door tot 23.00, om daarna op de locatie te gaan slapen. Tussen 22.00 en 23.00 is er ruimte voor rapportages en andere administratie.

Chat met ons