Naar inhoud
5145 Dichterbij Jolanda en Leroy 245 2000x550

‘Deze sprong in het diepe bevalt me heel goed!’

Leroy Hermsen (24) volgt de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) Maatschappelijke zorg en verpleegkundige bij Dichterbij. Hij werkt 28 uur per week als begeleider bij een woonlocatie in Cuijk en gaat daarnaast een dag naar school. “Een ideale mix. Ik heb in korte tijd zó veel geleerd!”

“Na mijn studie Toerisme en recreatie ben ik in de horeca gaan werken, maar in coronatijd kwam ik erachter dat mijn hart daar toch niet echt naar uitgaat. Wat dan wel? Ik kan goed met mensen omgaan, ook met kinderen, dus toen mijn familie opperde dat ik Dichterbij misschien wel op mijn plek zou zijn, heb ik meteen gebeld om te informeren naar de mogelijkheden om me om te scholen. Tijdens dat gesprek kwam de optie van de BBL-opleiding voorbij, betaald door Dichterbij. Een geweldige kans waarover ik niet lang hoefde na te denken.”

Waarom Leroy voor een BBL-opleiding in de gehandicaptenzorg koos

Gezellige gesprekken

“Na een korte vooropleiding in de zomermaanden kon ik aan de slag als woonbegeleider. Onze locatie telt drie groepen van elk vier tot vijf ouder wordende cliënten. Ik had nog geen werkervaring in de gehandicaptenzorg en vroeg me bijvoorbeeld af of ik goed met de cliënten zou kunnen communiceren. Maar doordat ik meteen zo veel uren maakte en erg goed begeleid ben door mijn collega’s, heb ik in korte tijd enorm veel geleerd. Mijn tactiek: vragen stellen, opletten en mezelf openstellen. Dat laatste was ik niet gewend, maar ik ervaarde al gauw: als ik me openstel, doen de cliënten dat ook. Dan komt er een gesprek op gang. De momenten dat we met z’n allen in de woonkamer zitten te kletsen – over het nieuws, over hoe ons weekend was, over wat er morgen op het programma staat –, daar geniet ik echt van.”

Benieuwd hoe een dag- of avonddienst globaal verloopt? Leroy geeft een indrukt van uur tot uur.

Leroy over Jolanda (56)

“Jolanda is behulpzaam en gezellig. Ze houdt ervan om samen klusjes in huis te doen, vraagt altijd of ze kan helpen met het vouwen van de was of stofzuigen. Ze baalde er als enige niet van toen laatst de vaatwasmachine stuk ging, haha. Samen afwassen en ondertussen lekker kletsen, daar geniet ze echt van. En dat maakt die huishoudelijke taken voor mij en mijn collega’s ook een stuk leuker!

We spelen ook vaak Mens-erger-je-niet. Soms wordt ze daar wat onrustig van; Jolanda is gevoelig voor spanningen. Als ze dan mijn pion van het bord werkt, verontschuldigt ze zich altijd. ‘Sorry, Leroy, sorry, het is maar een spelletje, hè.’ Maar om mij hoeft ze zich geen zorgen te maken. Ik heb het geweldig naar mijn zin; bij Dichterbij, op de groep en tijdens ons spelletje Mens-erger-je-niet.”

Dichterbij Jolanda 5145 en Leroy 149 LR

Ik word vakkundig en aandachtig begeleid, heb fijne collega’s, een goede klik met de cliënten en merk dat ik mezelf elke dag verder ontwikkel.

Leroy Hermsen
BBL-leerling

Met andere ogen

“De eerste maanden werkte ik altijd met iemand samen, maar sinds een paar weken draai ik mijn diensten zelfstandig. Het heeft me verrast hoe goed me dat afgaat. Ik ben in korte tijd veel steviger in mijn schoenen komen te staan. Ik durf beslissingen te nemen, ook voor mijn collega’s als zij er niet zijn, en voel me comfortabel bij de verantwoordelijkheid die ik als begeleider voor de cliënten heb. 

Door dit werk ben ik ook met andere ogen gaan kijken naar mensen met een verstandelijke beperking. Het zijn pure, eerlijke mensen die zeggen wat ze vinden en geen masker kunnen opzetten als ze een dag niet lekker in hun vel zitten. Dat maakt ze misschien wat kwetsbaarder, maar zeker niet zielig. Ze kunnen en weten hartstikke veel. Ik probeer ze dan ook zo veel mogelijk verantwoordelijkheid te geven. Het is tenslotte hún huis, waar ik mag meedoen.”

Ontdekkingsreis

“Ik had dit een jaar geleden niet verwacht, maar deze sprong in het diepe bevalt me uitstekend. Ik word vakkundig en aandachtig begeleid, heb fijne collega’s, een goede klik met de cliënten en merk dat ik mezelf elke dag verder ontwikkel. Ik vind het mooi dat Dichterbij mensen als ik een kans geeft en zo veel werk maakt van het ontplooien van talent. Dat hoor ik ook van mijn klasgenoten, van wie de meesten ook bij Dichterbij werken.

Lijkt het jou ook wat om in de gehandicaptenzorg aan de slag te gaan? Bel dan eens – ook als je nog geen ervaring in de zorg hebt – om te bespreken wat jouw mogelijkheden zijn. Met een goede dosis nieuwsgierigheid kun je ver komen. Mijn ontdekkingsreis zit er in elk geval nog lang niet op.”

Maak ook werk van je talent als Begeleider gehandicaptenzorg!

Wil jij ook samen met ons het verschil maken voor onze cliënten? En begeleider gehandicaptenzorg worden? Kijk of een BBL-opleiding bij jou past.

Zo ziet een dagdienst als BBL-leerling eruit

7.00-7.30 uurIk begin de dag met een kop koffie met mijn collega’s. De meeste cliënten liggen nog in bed. Na de koffie gaat ieder naar zijn of haar eigen groep.
7.30-8.00 uurCliënten wekken, medicatie uitdelen en een aantal van hen helpen met douchen en aankleden.
8.00-9.00 uurSamen ontbijten en nog lekker een kopje koffie drinken. Een gezellig moment.
9.00-9.30 uurDe meeste cliënten worden door de taxi opgehaald om naar hun dagbesteding te gaan. Sommigen blijven daar de hele dag, anderen een dagdeel of een paar uur. Een enkeling heeft een vrije dag.
9.30-11.30 uurTijd voor wat huishoudelijke taken: de vaat, de was, een boodschap, afspraken maken voor cliënten.
12.00-15.00 uurDe cliënten die maar een paar uurtjes naar hun dagbesteding zijn geweest, komen thuis. We lunchen en kletsen wat, waarna zij vaak even de rust van hun kamer opzoeken. Ze kunnen zich prima in hun eentje vermaken. Ondertussen werk ik wat administratie weg, heb ik tijd voor overleg met collega’s en liggen en er zijn ook altijd nog wel wat huishoudelijke taakjes om te doen. Een dagdienst zit er om 15:00 uur op.

Zo ziet een avonddienst als BBL-leerling eruit

15.00-17.00 uurOm 15.00 begint een avonddienst. Een gezellige dienst, want dan komen de cliënten allemaal thuis van hun dagbesteding en is er tijd om wat te drinken en de dag door te nemen.
17.00-18.30 uurAls de meesten wat voor zichzelf gaan doen, ga ik vaak samen met een paar cliënten aan de slag met het avondeten. Nadat we allemaal samen gegeten hebben, helpt ieder mee met af- en opruimen.
18.30-21.00 uurIn de avond kiezen alle cliënten waar zij zin in hebben: samen tv kijken, een spelletje spelen of bijvoorbeeld op de eigen kamer muziek luisteren.
21.00-22.00 uurDe cliënten bereiden zich rustig voor om naar bed te gaan. Tegen 22.00 liggen ze er allemaal vaak in en neemt de collega van de nachtdienst het tot 7.00 uur ’s ochtends over.

Chat met ons