Naar inhoud
Coronavirus, actuele ontwikkelingen en maatregelen: Coronavirus Lees meer
3731 Gennep 1 1

De gehandicaptenzorg? Niets voor mij, dacht Nilufar

“Het is zó leuk om te werken met mensen met een beperking”

De gehandicaptenzorg? Niets voor mij, dacht Nilufar, 2e-jaars student maatschappelijke zorg bij ROC de Leijgraaf. Nu ze wekelijks met cliënten van Dichterbij werkt, wil ze niet meer anders. “Ik kijk echt uit naar de donderdagen.”

Samenwijs Nilufar AJHMV

Nilufar

Nilufar begon bij ROC de Leijgraaf aan de opleiding mbo-verpleegkundige. Na ruim 2 jaar hield ze het voor gezien. “Als verpleegkundige ben je alleen verzorgend bezig. Ik miste het sociale element. Ik heb in de ouderenzorg gewerkt, maar er was nauwelijks ruimte voor contact, tijd voor een praatje. ”Bij maatschappelijke zorg is dat anders, ervaart ze. “Ik vind deze studie helemaal geweldig. Je bent veel meer coach en begeleider dan verzorger.”

Psychiatrie

Om studenten kennis te laten maken met de grote variatie in maatschappelijke zorg, nodigt het ROC verschillende doelgroepen uit op school. Zo is iedere donderdag een groep cliënten van Dichterbij op school actief. Studenten doen onder meer activiteiten en spelletjes met hen. Ook Nilufar. “Ik zei altijd dat ik in de psychiatrie wilde werken. Ik had niets met de gehandicaptenzorg en had me er ook nooit in verdiept. Ik dacht: hoe ga je met deze mensen om? Hoe praat je met hen, snappen ze wat ik bedoel? Ik was wél nieuwsgierig.”

Minder leuk

Nu is ze helemaal om. “Wat een geweldige mensen om mee te werken. Ze zijn geïnteresseerd, eerlijk, dankbaar. En ik heb echt goede gesprekken. Ik kijk uit naar de donderdagen.” Zitten er ook minder leuke kanten aan het werken met mensen met een verstandelijke beperking? “Nou”, zegt Nilufar. “Ze kunnen je echt claimen. Ben je lekker met iemand bezig, komt iemand anders om aandacht vragen. Dat is wel eens lastig. Daarmee moet ik leren omgaan, dat is een leerdoel van me.”

Liefdes

Sinds haar kennismaking heeft Nilufar al stage gelopen in een logeer- en woonhuis van Dichterbij. Het volgende schooljaar gaat ze weer bij Dichterbij stagelopen, nu met cliënten met gedragsproblemen. “Op die manier kan ik mijn 2 liefdes, psychiatrie en gehandicaptenzorg, mooi met elkaar combineren. Na mijn mbo wil ik nog doorstuderen aan het hbo, maar in de toekomst zie ik me echt wel werken in de gehandicaptenzorg.”

Maak werk van je talent

Wil jij je net als Nilufar je ontwikkelen tot begeleider gehandicaptenzorg bij Dichterbij? Of ben je benieuwd naar verhalen van andere collega’s? Bekijk meer ervaringen.

Accepteer cookies voor chat