Naar inhoud
Coronavirus, actuele ontwikkelingen en maatregelen: Coronavirus Lees meer
Dichterbij200044 Headerbeeld volg 2000x550 Rob v2

Rob begeleidt ouder wordende cliënten: 'Het zijn prachtige mensen'

‘Het zijn prachtige mensen’

Rob van Dijk (27) is begeleider en dienstverlenend coördinator (dvc’er) bij een woongroep voor mannen met een ernstig meervoudige beperking (EMB). ‘Geen dag is hetzelfde, het gaat zoals het gaat en juist dat geeft me veel rust. Ik loop nooit te stressen.’

Dichterbij200044 Headerbeeld volg 570x350 Rob v1

Huiselijk en gezellig

"Huiselijk en gezellig, dat typeert onze woongroep. We bieden onze bewoners structuur, maar staan tegelijkertijd open voor hun wensen en behoeften van dat moment. Hebben wij een muziekactiviteit op de dagplanning staan, maar is er meer animo voor een wandeling, dan gaan we wandelen. We proberen veel met de hele groep te doen: de maaltijden, de koffiemomenten, een keer BBQ of een huifkartocht. Gezamenlijkheid vinden we belangrijk. Maar als iemand behoefte heeft aan een rustdag, dan zorgen we voor die rust. Wij passen ons aan de bewoners aan, niets moet. Die flexibiliteit brengt een gemoedelijke, fijne sfeer met zich mee.

“Leo kan goed benoemen hoe het met hem gaat en wat hij wil, hij is verbaal heel sterk. Leo heeft veel meegemaakt in zijn leven en dat raakt hem nog altijd. Bij ons voelt hij zich veilig en durft hij daar open over te praten. Dat doet hem goed, hij leeft ervan op. Dat horen we ook terug van mensen in het dorp die hem al jarenlang kennen. Leo is een vrolijke man met veel humor. Het is leuk werken als hij in de buurt is, hij is een echte sfeermaker.”

Begeleider Rob van Dijk over cliënt Leo (49):

Variatie

Onze jongste bewoner is 49 jaar, de oudste is 82. Twee van de zes zijn dementerend, bij twee anderen begint de leeftijd fysiek haar tol te eisen. Daarbij verschilt ook hun verstandelijke en sociaalemotionele niveau. Dat klinkt misschien zwaar, maar die variatie brengt juist een leuke interactie tot stand tussen ons en de bewoners en tussen de bewoners onderling.

Rust uitstralen

Wat heeft elke bewoner nodig en hoe kunnen we dat waarmaken? Die vraag staat elke dag centraal in mijn werk. Creativiteit is in mijn ogen daarom een belangrijke eigenschap van een begeleider. Daarnaast moet je rust uitstralen. Je moet er elke dag staan, als een rots in de branding. Want je krijgt ook met situaties te maken die niet leuk zijn, bijvoorbeeld als iemand een dag niet lekker in z’n vel zit. En zeker in een groep met ouder wordende mensen krijg je te maken met ziekte of het overlijden van bewoners. Dat raakt je, maar juist ook op die momenten moet je er voor de andere bewoners, de familie en je collega’s zijn.”

Dienstverlenend coördinator

Sinds een half jaar ben ik behalve begeleider ook dienstverlenend coördinator van de woongroep. Ik heb bij mijn manager aangegeven dat ik wilde doorgroeien en kreeg de mogelijkheid om een maand als dvc’er mee te lopen met mijn voorganger. Dat is me ontzettend goed bevallen. Het aansturen van het proces, zorgen dat de bewoners en het team elke dag hun draai met elkaar vinden en hun ei kwijt kunnen, dat is een mooie uitdaging. Ik sta niet boven mijn collega’s, maar naast hen. Omdat ik zelf ook nog als begeleider op de groep werk en we goed met elkaar overleggen, ben ik goed op de hoogte van wat er speelt. Ik weet ook dat ik blind op het vakmanschap van mijn collega’s kan vertrouwen. Zij hakken zelf veel knopen door, hoeven niet voor alles op mij terug te vallen. Dat werkt heel prettig.

Nooit stress

Er is geen dag dat ik niet met plezier naar mijn werk ga. En hoewel geen dag hetzelfde verloopt of voorspelbaar is, loop ik nooit te stressen. Ik maak me nooit druk over wat ik over een uur moet doen. Het gaat zoals het gaat. Dat geeft me juist rust. Tel daar de tevredenheid en vrolijkheid van de bewoners bij op en je begrijpt waarom ik het hier zo naar mijn zin heb.”

Accepteer cookies voor chat