Bernie is er onvoorwaardelijk voor EVB+ cliënten
Bernie Toonen is begeleider bij Merode, een woongroep van twee geschakelde woningen in Sint Oedenrode voor volwassen met een ernstige meervoudige beperking. ‘Het is als het runnen van een gezin. Je bent de hele dag lekker bezig.’
Wil jij net als Bernie ook een verschil maken in het leven van mensen met een verstandelijke beperking? Maak werk van je talent als begeleider EVB+ bij Dichterbij. Benieuwd naar verhalen van andere collega’s? Bekijk meer ervaringen.
Dichterbij is Ilse én Bernie
“Samen zijn we honderd. Dat is het uitgangspunt bij alles wat ik met en voor onze bewoners doe; bij het aankleden, het vouwen van de was, het leggen van een puzzel. Kan een cliënt 10 procent voor zijn of haar rekening nemen, dan is mijn bijdrage 90 procent. Is iemand tot 30 procent in staat, dan vul ik dat aan met 70 procent. Als begeleider ben je de betrouwbare ander. We kijken elke nieuwe dag naar de mogelijkheden van vandaag. Samen krijgen we alles voor elkaar.
Verschil maken doe je samen
“Ilse (33) en ik kennen elkaar acht jaar en kunnen samen heel veel. Ze weet behoorlijk goed wat ze wil en hoe ze dat duidelijk kan maken. Ilse bladert graag door haar fotoboeken, is dol op schminken, nagels lakken en lekker tutten en houdt van videobellen met haar familie. Ze geniet ook erg van belevingsverhalen. Hoe enthousiaster ik vertel en hoe meer er te ruiken, voelen en proeven is, hoe leuker ze het vindt. Ilse en ik kletsen heel wat af op een dag, op onze eigen manier. Ilse spreekt in zinnetjes van twee woorden en als ze een woord niet kent of ik begrijp haar niet meteen, dan wijst ze het aan of gebaart ze het. We weten precies wat we aan elkaar hebben, ook als ze een keer boos is. Dan moppert ze wat, spreek ik haar even toe en klaart ze meestal snel weer op. We hebben een fijne band.”
Onvoorwaardelijk
Zodra ik binnenkom, ben ik er onvoorwaardelijk voor de bewoners. Ik ken ze door en door. Ik zie het wanneer ze blij zijn, merk het als ze een mindere dag hebben en voel hoe dankbaar ze zijn als we zo’n dag samen toch tot een fijn einde kunnen brengen. Dat geeft mij ook heel veel voldoening. Andersom merken zij het direct aan mij als ik humeurig ben. En ben ik een keer ongeduldig, dan worden zij dat ook. Je moet je daar als begeleider goed bewust van zijn, kritisch naar jezelf kunnen kijken. Ook naar je collega’s trouwens. Durf elkaar aan te spreken op wat goed en minder goed gaat, want je moet het sámen doen, samen één lijn trekken. Duidelijkheid en continuïteit zijn heel belangrijk.
Net een gezin
Het begeleiden van een groep lijkt op het runnen van een gezin. Ik geniet daarvan, ben de hele dag lekker bezig. Rond 7.15 staan de bewoners op. Afhankelijk van de ondersteuning die ze nodig hebben, help ik ze bij het wassen en aankleden. Daarna ontbijten we en hebben ze nog even tijd om iets voor zichzelf te doen voordat ze opgehaald worden om naar de dagbesteding te gaan. Als ze rond 15.30 thuis komen, drinken we wat, nemen we de dag door, doen we wat taakjes in huis en gaat ieder even zijn eigen gang. Ik kook, met hier en daar wat hulp van de bewoners, waarna we samen eten, opruimen, tv kijken, … het gaat er hier niet heel anders aan toe dan in andere gezinnen.
Samen
De bewoners hebben een ernstig meervoudige beperking, maar dat wil niet zeggen dat ze niets kunnen. Zolang wij de juiste omstandigheden creëren, kunnen zij het beste uit zichzelf halen en zich ontwikkelen. Samen met de familie, de psycholoog, de gedragsdeskundige, de fysiotherapeut, met een heel team van mensen die de bewoners écht kennen, kijken we steeds of we hun grenzen misschien nog een beetje kunnen oprekken. Zo vroeg een van onze bewoners altijd erg veel aandacht, ook als we bijvoorbeeld met de verzorging van een andere bewoner bezig waren. Stap voor stap zijn we hem toen gaan trainen om een tijdje alleen op zijn kamer te spelen. Eerst drie minuten, daarna zes en tegenwoordig kan hij zich een half uur zelfstandig met zijn speelgoed vermaken. Hij weet nu dat we er daarna gewoon weer voor hem zijn. Onvoorwaardelijk vertrouwen, daar gaat het om.”
Maak werk van je talent!
Wil jij ook samen met ons het verschil maken voor onze cliënten? Lees onze vacature en kijk of Dichterbij bij jou past.