Naar inhoud
Zij-instromer Thea Kreuzer 0010 Kopie

Werken én leren in de zorg?

Voor Thea was het nu of nooit!

De wereld van Thea Kreuzer (51) stond helemaal op z’n kop toen Dichterbij haar  een leerwerktraject aanbood. Dit na 21 jaar fulltime moederschap. Geïnspireerd door o.a. de stage verhalen van haar zoon, solliciteerde ze tweeëneenhalf jaar geleden bij Dichterbij. Op dat moment was er geen plekje beschikbaar. Maar Thea’s naam werd onthouden. Thea: “Ik ben zo blij dat ik alsnog deze kans heb gekregen! Ik hoefde er geen seconde over na te denken. Het was echt nu of nooit!”

Inspiratiebron

Toen haar oudste zoon een MZ4 (maatschappelijke zorg) opleiding ging doen, kwam hij na zijn stage-dagen terug met allerlei verhalen. Thea: “Ik hing echt aan zijn lippen, zo mooi vond ik het!” Daarnaast was Thea mantelzorger voor haar oom. Thea: “In het zorgcentrum waar ik als mantelzorger kwam, was ik enorm onder de indruk van het werk van de mensen hier. In de zorg werken is ontzettend mooi en waardevol. Dat zou echt iets voor mij zijn, dat wilde ik ook wel.”

Leerwerk traject voor zij-instromers Dichterbij Thea Kreuzer 0045

Een schot in de roos

Het lukte Thea toendertijd niet om aan de slag te gaan in de zorg. Thea: “Ik stuurde sollicitatiebrieven naar een aantal zorginstellingen, maar dat werd niks. Jammer! Maar ik was niet ontevreden over hoe mijn leven er op dat moment uitzag. Bovendien had ik genoeg te doen, dus mijn leven ging gewoon verder zoals het was. Afgelopen zomer werd ik door Dichterbij benaderd met de vraag of ik nog steeds interesse had in een leerwerktraject. Ik zei natuurlijk meteen ja. Ik ben 51, dus het was nu of nooit!”

“Ik leer hier elke dag zo ontzettend veel!”

Thea Kreuzer
Zij-instromer begeleider gehandicaptenzorg

Zo breed mogelijk opleiden

Thea gaat nu 1 dag in de week naar school en werkt 24 uur bij Dichterbij. De opleiding en ook de benodigde boeken worden volledig door Dichterbij betaald. Het doel is om Thea zo breed mogelijk op te leiden. Thea: “Ik ben nog maar een paar maanden in dienst en ik zit nu op een woning met cliënten die veel verzorging nodig hebben. Ik leer hier elke dag zo ontzettend veel! Naast de opleiding, volg ik ook een aantal cursussen vanuit de woning. Zo ben ik nu bezig met een medicijnencursus via e-learning. Het is ook heel belangrijk om je te verdiepen in de cliënten. Als je de levensgeschiedenis van de cliënten kent, dan krijg je een veel duidelijker beeld. Fijn is dat!”

Even wennen… ook het thuisfront

De OPPstap opleiding van Dichterbij is een MZ4 opleiding die 2 jaar duurt. Thea: “Met mijn vwo-diploma kon ik direct instromen. Wat een geluk! Ik moet wel nog steeds heel erg wennen aan de manier van leren en opdrachten maken; het liefste zou ik de opdrachten wat concreter hebben. Daarbij komt nog, dat ik alles direct goed wil doen. Maar mijn zoon zegt dan: “Ja mam, als je alles al kon en wist dan hoefde je die opleiding ook niet te volgen!”. Thea is blij dat haar man en kinderen 100% achter haar staan. Thea: “Voor hen is het ook wel even wennen dat ik niet meer 24 uur per dag beschikbaar ben.”

Een gezellige klas

Ondanks dat de opleiding energie kost, geeft het ook weer een hoop energie terug. Thea: “We hebben een ontzettend leuke, gezellige groep. We zijn met 13 mensen en het is echt een goede mix. De jongste is 24 en de oudste een eindje in de 50. Je steekt veel op van intervisie en ervaringen van alle medescholieren. Ik heb geen seconde spijt van mijn keuze en ben erg dankbaar dat ik dit mag doen.”

Maak werk van je talent

Wil je net als Thea je omscholen tot begeleider gehandicaptenzorg bij Dichterbij? Of ben je benieuwd naar verhalen van andere collega’s? Bekijk meer ervaringen.