Naar inhoud

'Een lachje maakt mijn dag al helemaal goed'

Vacature 17377 Gennep 5

Waarom Marjo EMB-cliënten begeleidt

Werken met EMB-cliënten

Marjo is begeleider bij de Hummeltjeshof in Gennep. Een bijzondere woongroep met kinderen met een ernstige meervoudige beperking. In deze video geeft Marjo een inkijkje hoe het is om met deze kinderen te werken en waarom ze graag met deze cliënten werkt.

Marjo vertelt: "Het zijn allemaal kinderen die communiceren met hun lichaamstaal. Een lachje maakt mijn dag al helemaal goed. De dankbaarheid die de kinderen geven is zo mooi. Daar doe je het voor."

Maak ook werk van je talent als begeleider EMB bij Dichterbij. Benieuwd naar verhalen van andere collega’s? Bekijk meer ervaringen.

Je cookie instellingen blokkeren YouTube.
Pas je instellingen aan om gebruik te maken van YouTube.
Marjo geeft jou een kijkje in haar dankbare werk als Begeleider EMB-cliënten.

‘Bewoners zijn meer dan alleen cliënten’

Marjo Naus-Fleuren (39) studeerde verpleegkunde en is al bijna 17 jaar begeleider bij Hummeltjeshof, een woon- en logeerlocatie voor kinderen en jongeren met een ernstig meervoudige beperking (EMB). ‘Mijn werk is complex en uitdagend. Het is de mooiste baan die er is.’

“Als kind al wist ik dat ik in de gehandicaptenzorg wilde werken. Het is mijn roeping. Het mag dan een cliché zijn, maar mijn werk is écht mijn hobby. Een tijd terug heb ik toch een uitstapje gemaakt, want moest ik na twintig jaar niet eens iets anders gaan doen? Nou nee. Al na drie maanden ben ik op hangende pootjes teruggekeerd naar de Hummeltjeshof. Ik miste de kinderen en mijn collega’s zó.

20200616 221608

Zintuigen prikkelen

Bij de Hummeltjeshof wonen en logeren kinderen en jongeren met een ernstige meervoudige beperking. Ze kunnen niet praten, zitten in een rolstoel en zijn volledig van ons afhankelijk. Maar mijn collega’s en ik kijken niet naar die beperkingen. We prikkelen hun zintuigen met muziek, beweging, lichtjes, geur, smaak en kleur; thuis, in onze eigen dagbestedingsruimte of buiten. We wandelen, fietsen, snoezelen, luisteren muziek, kleine activiteiten waarbij we altijd zoeken naar verbinding en nieuwe mogelijkheden.

Zo ben ik er een tijdje terug achter gekomen dat een van onze jongens van harde gitaarmuziek houdt. Dat hij van muziek geniet, wisten we wel, maar van welk genre het meest? Toen ik stevige rockmuziek opzette, zag ik het meteen. Knoerhard, dat vindt hij fantastisch. Zijn ouders zien ook hoe hij opleeft bij het horen van die gitaren. Zo’n ontdekking maakt me trots. Het lijkt me geweldig om hem eens mee te nemen naar een concert om de sfeer te proeven.

Veel mensen denken dat deze kinderen en jongeren ongelukkig zijn of hebben medelijden met ze. Maar als ik de blik in hun ogen zie als ze de frietjes ruiken die ik in het weekend voor ze bak, dan weet ik zeker dat ze geluk ervaren. Van die momenten heb ik geleerd om klein te kijken. Het leven gaat niet om harder, sneller, mooier, meer. Het geluk zit in kleine dingen, dat heb ik van hen geleerd en leer ik mijn eigen kinderen ook.

Sinds ik zelf moeder ben, ben ik me er nog veel sterker van bewust dat het niet niks is voor ouders om hun kinderen aan onze zorg toe te vertrouwen. Mijn respect voor hen is minstens zo groot als hun dankbaarheid voor wat wij doen. Dat is een mooi evenwicht, we vormen samen een hecht team.

Vorig jaar overleed een van onze bewoners, een jongetje. Hij was in 2011 bij ons komen wonen voor palliatieve zorg en zou niet lang meer leven, maar is toch nog acht jaar in ons midden geweest. We waren dikke maatjes, zijn overlijden greep me heel erg aan. Zijn moeder zei toen tegen mij: ‘Jij was ook een moeder voor hem’ en het gezin heeft me nauw betrokken bij het afscheid. Dat vond ik heel bijzonder. Onze bewoners en logees zijn veel meer dan alleen cliënten. Het doet me goed als ouders dat ook zo ervaren.

Met mijn collega’s heb ik de afgelopen jaren veel meegemaakt, mooie en verdrietige momenten; dat sterkt onze band. Een aantal collega’s is na hun pensioen vrijwilliger bij ons geworden, dat zegt denk ik genoeg. Ook in het contact met collega’s van andere Dichterbij-locaties is het mooi om te merken dat we allemaal hetzelfde doel voor ogen hebben: een fijn leven voor onze cliënten. Daar lopen we hard voor en daarin worden we gesteund door de organisatie. Ik ga hier niet meer weg. Dit werk is mijn leven.”

Wil jij ook het verschil maken voor EMB-cliënten?

Groei door tot Begeleider EMB bij Dichterbij. Lees onze vacature en kijk of Dichterbij bij jou past.