Naar inhoud
Header 14 2000x550px

Webinar: Leren van ervaringsdeskundigen

Tips voor begeleiders LVB(+)

Hoe het is om (deels) afhankelijk te zijn van begeleiding? Hoe kun je opkomen voor het belang van een cliënt? En hoe kun je nog beter omgaan met mensen met een verslaving? Tijdens deze online kennissessie delen ervaringsdeskundigen Marleen en Anneke graag hun levensverhaal en geven tips aan begeleiders van mensen met een licht verstandelijke beperking. Je kunt het webinar nu terugkijken.

Tips van Anneke en Marleen

Tip 1. Denk klein, niet te groot. Kijk naar wat een cliënt wel kan en blijf op een positief waarderende manier in gesprek met de cliënt. Bij Dichterbij noemen we dit Als je het mij vraagt. Lees hier meer over onze werkwijze.

Tip 2.
Wanneer je (verpleegtechnische) handelingen gaat doen, zoals iemand in bed draaien, zeg het van tevoren, zodat de cliënt weet wat hij/zij kan verwachten.

Tip 3.
Gelijkwaardigheid is belangrijk. Probeer altijd naast de cliënt te staan. Wees altijd jezelf.

Tip 4.
Deel ook gerust je eigen ervaring of hobby met de cliënt. Bijvoorbeeld als je allebei van voetbal houdt. Zo bouw je een goede band op.

Tip 5.
Wanneer de cliënt de deur letterlijk of figuurlijk voor jou dichthoudt, blijf altijd terugkomen! Zo komt de cliënt uiteindelijk weer bij jou terug als hij/zij het moeilijk heeft.

Chat met ons