Naar inhoud
Fotoliza

'Muziektherapie kan wonderen verrichten voor het brein'

Muziek kan wonderen verrichten voor het brein. Dat weet Liza Nass - de Jong, muziektherapeut bij Dichterbij, als geen ander. “Iedereen heeft wel iets met muziek. Als je het niet kunt maken, dan kun je er altijd naar luisteren.” Tijdens haar therapiesessies gebruikt Liza het als middel om contact te maken met cliënten.

“Muziek kan mensen onder andere helpen ontspannen of juist activeren. En het kan helpen om herinneringen op te halen.” Het is daarom erg doeltreffend voor mensen met dementie. “De muzikale herinnering zit in een deel van het brein dat bij het verouderingsproces het langst actief is”, legt Liza uit. “Daarom kunnen mensen soms niet meer herinneren hoe ze heten, maar wel nog een nummer van vroeger meezingen.”

22102 Dichterbij Team Vaktherapie 167

Muziek voor jou

Kies niet zomaar willekeurige muziek, maar ga voor muziek waar iemand van houdt. Bij iemands lievelingsmuziek zijn de positieve effecten het grootst. “Dat hebben we ondervonden tijdens een pilot van Music and Memory, een methode uit Amerika. Aan de hand daarvan hebben we bij Dichterbij ons eigen interventie ontwikkeld: Muziek voor Jou. Dat is een manier waarop begeleiders en familieleden gepersonaliseerde muziek kunnen aanbieden aan cliënten. Onder andere bij mensen met dementie. Dat kan bijdragen aan het verhogen van het welzijn en de kwaliteit van leven.”

Muziekpaspoort

Bij Muziek voor Jou hoort ook een muziekpaspoort. Daarin kunnen cliënten (samen met verwanten of hun begeleiding) invullen van welke muziek zij houden, wat muziek doet met hun stemming en hoe ze muziek het liefst beleven. “Tijdens de pubertijd wordt de basis voor je muzieksmaak gelegd”, vertelt Liza. “Maar wat als je – als je ouder bent – niet meer zelf kan vertellen van welke muziek je houdt? Dan is zo’n muziekpaspoort van grote waarde.”

Tips

Wil jij ook genieten van de positieve effecten van muziek? Hier 3 handige (muzikale) tips.

  1. Met een muziekkussen kun je liggend (in bed) genieten van jouw favoriete muziek. Er zijn diverse soorten en maten online te koop.
  2. Radio Remember is een radiostation speciaal voor mensen met dementie.
  3. Op het Spotify-kanaal van Alzheimer Nederland vind je afspeellijsten per decennia. Perfect om een stap terug in de tijd te maken.
WIJ Magazine
Dit artikel is verschenen in WIJ Magazine. Wil je het hele tijdschrift lezen? Dat kan hier.
Lees meer
Vakgroepen en expertises
Dichterbij heeft veel expertises in huis. Bekijk hier welke vakgroepen er zijn.
Lees meer