Naar inhoud
5376 - Oss- HR (2) - header

Chris de Haas

Chris De Haas

Wie ben je?

Chris de Haas, fysiotherapeut/haptotherapeut bij Dichterbij

Wat vind je ervan dat Dichterbij meedoet aan de hackathon?

Heel goed. Het is mooie manier om samen met mensen met verschillende kennis, achtergrond en ervaring een week lang aan een probleem te werken, om out of the box te gaan.

Waarom vind jij het belangrijk dat er een oplossing komt voor het valprobleem?

Het is een zeer actueel onderwerp met de vergrijzing van Nederland en specifiek onze populatie. Vallen heeft vaak grote gevolgen voor betrokkenen, verwanten en begeleiding, zoals vermindering van zelfstandigheid, angst, pijn, lange revalidatie, moeten verhuizen, blijvende lichamelijke klachten en soms zelfs overlijden. Ook is het een grote kostenpost in de gezondheidszorg.

Wat is jouw ervaring met dit vraagstuk?

Als fysiotherapeut ben ik diverse keren betrokken geweest bij de revalidatie van mensen die als gevolg van een val een heup hebben gebroken. In een enkel geval ging het herstel voorspoedig en was iemand na een aantal weken weer redelijk mobiel. Ik behandel nu een vrouw die 2 jaar geleden is gevallen en daarbij haar heup brak. Ondanks intensieve revalidatie kan ze niet meer lopen, gelukkig nog wel staan. Ze is moeten verhuizen, heeft andere dagbesteding, zit in een rolstoel en is zorgafhankelijk. Op allerlei gebieden heeft ze flink ingeleverd.

Hoe ga jij tijdens de hackathon bijdragen aan een oplossing?

Ik heb veel kennis en ervaring met valpreventie en het bewegen van de mens, ook als dat bewegen niet meer vanzelfsprekend is. Verder is samenwerken mijn motto.