Dichterbij vindt het belangrijk dat jij en jouw familie meepraten.
Meepraten over jouw leven.
Maar ook meepraten over wat Dichterbij doet en besluit.
Dat noemen we mede-zeggenschap.
We vinden het belangrijk dat cliënten en verwanten meepraten over wat Dichterbij doet en besluit. Ze hebben medezeggenschap. De medezeggenschap bij Dichterbij krijgt vorm in de centrale cliëntenraad en vijf regionale cliëntenraden.
Wat is medezeggenschap?
Een cliënt van een zorgorganisatie kan meepraten over het beleid. Een cliëntenraad is een belangrijke manier om deze medezeggenschap te organiseren. Een cliëntenraad verdiept zich in het beleid en praat hierover mee vanuit het perspectief van de cliënt. Dat draagt bij aan de kwaliteit van zorg.
Een cliëntenraad komt op voor de gezamenlijke wensen en belangen van cliënten. Om de stem en positie van cliënten te versterken, is er een nieuwe wet ingevoerd: de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz) 2018.
Hans en Dinfie zijn lid van de cliëntenraad. Ze vertellen waarom ze dat belangrijk én heel leuk vinden.
Kijk zelf maar!
De centrale cliëntenraad
De centrale cliëntenraad (CCR) bestaat uit 5 cliënten van Dichterbij en 5 verwanten. De centrale cliëntenraad praat met de raad van bestuur over beleid. En let goed op dat de raad van bestuur dat beleid uitvoert. De centrale cliëntenraad geeft de raad van bestuur ook advies. Een coach helpt de cliënten in de raad.
Dichterbij werkt vanuit 4 regio’s: Noord en Midden, Oost, Zuid en West. Iedere regio heeft een regionale cliëntenraad. Daarnaast is er STEVIG, ook met een eigen cliëntenraad. Een regionale cliëntenraad heeft nauw contact met de regiodirecteur, geeft hem of haar advies en kijkt naar de specifieke wensen en vragen van cliënten in de regio. De raad let op dat beleid regionaal goed wordt uitgevoerd.
De regionale cliëntenraden werken nauw samen met de centrale cliëntenraad. Iedere regionale cliëntenraad heeft een coach die de cliënten ondersteunt.
Het cliëntenpanel bestaat uit cliënten en verwanten. Dit panel geeft op verzoek van de bestuurder, cliëntenraden, beleidsmedewerkers en/of ondersteunende diensten haar mening over een onderwerp.