Naar inhoud
1015 - Grave - header

Pitch: de oplossing van Dichterbij

Vallen voorspellen en voorkomen met ED

  • Wist je dat er elke 4 minuten iemand in Nederland valt met letsel als gevolg?
  • En wist je dat dit in 2016 leidde tot gemiddeld 11 doden per dag?

De verwachting is dat in 2030 de zorgkosten als gevolg van valincidenten zullen oplopen tot circa 1,3 miljard euro per jaar.
Maar als de juiste integrale interventies zouden worden ingezet om vallen te voorkomen, dan zou dat een kostenbesparing opleveren van 780 miljoen euro per jaar!

Bij Dichterbij zijn valincidenten een top 3 probleem. Tijd dus voor actie!

Valpreventie tool ED

Daarom willen we de valpreventie tool ED ontwikkelen. ED is een unieke tool die valrisico en valincidenten integraal in kaart brengt in de eigen omgeving van de cliënt. ED maakt per cliënt een valrisicoprofiel op basis van 16 wetenschappelijk onderbouwde parameters die gemeten worden op basis van bestaande informatie uit het dossier van de cliënt en wearable deviceszoals een smartwatch. Voorbeelden hiervan zijn: beweegpatroon, visus, slaappatroon, medicatiegebruik.
Hoe werkt ED precies?

Stel, je bent als begeleider aan het werk. Opeens krijg je een pushbericht op je smartphone en zie je dat je cliënt Ed een verhoogd valrisico heeft. Even opletten dus!

De app geeft aan dat Ed vannacht slecht geslapen heeft. Vandaar een verhoogd valrisico. Vervolgens geeft ED je verschillende voorstellen voor een aantal erkende interventies, bijvoorbeeld uit de Vilans database.ED Dashboard

ED bevat tevens een dashboard waarmee de arts of behandelaar van de cliënt inzicht krijgt in de status van de cliënt en ontwikkelingen kan bekijken. Zowel de app als de website maken met een stoplicht-systeem snel inzichtelijk waar ingegrepen moet worden.Meer vertrouwen dankzij ED

Dankzij ED krijgen zorgverleners meer inzicht in het valrisico van hun cliënten en wordt een val voorspeld en voorkomen. Dit leidt tot een drastische afname van het aantal valincidenten. Dit geeft de cliënt, de verwant en zorgprofessionals grip, rust en vertrouwen.

Onze tool ED is ook daadwerkelijk geïnspireerd op een cliënt van Dichterbij, Ed. Die zie je in dit filmpje. Ed is slechtziend, heeft een scoliose, loopt wat scheef en instabiel en is lekker impulsief. Je zou het misschien niet denken als je hem zo ziet, maar de afgelopen maand is hij al twee keer gevallen. DAT willen we in de toekomst voorkomen!


Ed: dé inspiratiebron van TeamDichterbij

Tijdens de VG Hackathon heeft TeamDIchterbij zich gebogen over het vraagstuk: Hoe kunnen we vallen voorspellen en voorkomen? Ed is slechtziend, heeft een scoliose en is de afgelopen maand al twee keer gevallen. Hij was onze grote inspiratiebron voor de valpreventie tool ED.

Terug naar www.dichterbij.nl/hackathon