Naar inhoud
De Ziep 3 001

De Ziep 3 (Kortdurende Buitengewone zorg)

De Ziep in Ottersum is een bijzondere woonlocatie met dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking en moeilijk verstaanbaar gedrag. De Ziep heeft tien woongroepen met vier tot vijf bewoners en biedt daarnaast kortdurende buitengewone zorg en crisisopvang aan jongeren (12+) en volwassenen met een matige tot ernstige verstandelijke beperking. Het terrein van De Ziep is heerlijk rustig en ligt midden in het groen.

Kortdurende buitengewone zorg (crisisopvang)


Soms heb je tijdelijk intensieve zorg en behandeling nodig. Dat kan te maken hebben met je gedrag, maar ook met de situatie thuis, bijvoorbeeld als je ouders even niet voor je kunnen zorgen. Ook als je veilig je medicatie wilt afbouwen of wijzigen, kun je recht hebben op kortdurende buitengewone zorg. Je kunt op deze locatie terecht als je minimaal 12 jaar oud bent. Je hoeft geen cliënt te zijn van Dichterbij. Het kan zijn dat de opname gebeurt op aanwijzing van de rechter, maar niet alle opnames hebben een gedwongen karakter. Je verblijf is tijdelijk: na je verblijf stroom je door of keer je terug naar je eigen woonplek.

Hoe je woont

Je woont in een vierpersoonswoning. Daar heb je een eigen appartement met een zit-/slaapkamer en badkamer. Een bed, bureau en bank staan al voor je klaar, maar neem vooral ook je eigen spulletjes mee. De woonkamer en keuken deel je met je huisgenoten. Jullie koken en eten samen en kunnen in de woonkamer jullie favoriete tv-programma’s bekijken, koffie drinken, muziek luisteren of een spelletje spelen. Bij mooi weer is de tuin onze tweede woonkamer.

Hoe hebben wij een fijne dag?


Je begeleiders zorgen voor een leuke, zinvolle dagbesteding. Dat kan binnenshuis, maar buiten is ook van alles te doen. Op het terrein van De Ziep is een sportveld. Een grote speeltuin. Een jeu-de-boulesbaan. Een trampoline. Een blote-voeten-pad. Liever wat verder van huis? Dan gaan we wandelen of fietsen. Bijvoorbeeld naar het dorp, voor wat boodschappen of om een terrasje te pakken. Je begeleiders kijken steeds goed naar hoe jij je voelt: vrolijk en ontspannen of juist verdrietig of boos? Daar stemmen ze je programma precies op af.

De hulp van je begeleiders en behandelaren


We kijken samen met jou, je verwanten en begeleiders hoe je snel je gewone leven weer kunt oppakken. Lukt het niet meteen? We geven niet op. Je krijgt bij ons altijd een nieuwe kans. We stellen daarvoor een behandelplan op en gaan op zoek naar een zinvolle, zo normaal mogelijke invulling van je dag. Daarbij kijken en luisteren we goed naar jouw mogelijkheden, behoeften en wensen. Vanaf dag 1 draai je mee in de dagroutine van de groep, maar je leert ook om zo veel mogelijk je eigen keuzes te maken en zelf regie te nemen. Heb je ergens hulp bij nodig, dan staat er altijd iemand voor je klaar. Geborgenheid, vertrouwen, respect en veiligheid, dat is waar kortdurende buitengewone zorg om draait.

Jouw familie

Je familie is onmisbaar, voor jou en voor je begeleiders en behandelaren. Zij kennen jou als geen ander. We overleggen met elkaar over de behandelstappen die we (willen) zetten en horen graag van je familie hoe wij jou het beste kunnen ondersteunen. Ze zijn altijd welkom voor een bezoekje of om deel te nemen aan de activiteiten in en om huis.

Foto's van De Ziep 3 (Kortdurende Buitengewone zorg)

'Als je het ons vraagt…'

Meer informatie over De Ziep 3 (Kortdurende Buitengewone zorg)

Voor wie

Voor jongeren (12+) en volwassenen met een matige of ernstige verstandelijke beperking die tijdelijk intensieve zorg of crisisopvang nodig hebben. De reden van hun opname varieert en kan bijvoorbeeld te maken hebben met gedrag, de situatie thuis of verandering in medicatie. De opname kan gedwongen zijn of een vrijwillig karakter hebben.

Voorzieningen
  • 24 uur per dag begeleiding, zorg en ondersteuning
  • Dagbesteding
  • Onderzoek en behandeling
  • Eigen tuin
  • Veel mogelijkheden voor (belevingsgerichte) activiteiten op het terrein
Omgeving

De Ziep ligt in het buitengebied van Ottersum, midden in het groen. Het terrein is vrij van verkeer. De dorpskernen van Gennep en Ottersum liggen vijf kilometer verderop. De Ziep is niet goed bereikbaar met het openbaar vervoer.

Aantal plaatsen per woning 4
Totaal aantal plaatsen 4

‹ Terug naar het overzicht
Soort ondersteuning
Wonen
Dagbesteding en werk
Hulp
Onderzoek en behandeling
Opvang
Crisisopvang
Doelgroep
Kinderen en jongeren (0-17 jaar)
Jongvolwassenen (18-29 jaar)
Volwassenen (30-49 jaar)
Ouderen (50+ jaar)
Adresgegevens
De Ziep 3
6595 NZ Ottersum
  • De Ziep 3 (Kortdurende Buitengewone zorg)
    De Ziep 3
    6595 NZ Ottersum