Naar inhoud

Ben jij in voor vrijwilligerswerk?

3116 - Gennep - header

Vrijwilligerswerk

Vrijwilligers doen belangrijk werk. Je helpt mensen met een verstandelijke beperking om mee te doen, zich te ontwikkelen, te ontspannen en te genieten. Je draagt bij aan een betekenisvol leven en krijgt daar veel voldoening, plezier en waardering voor terug.

Wat kan je doen als vrijwilliger?


  • Je kunt iets ondernemen met cliënten. Winkelen, fietsen, naar de bioscoop, een kopje koffie,... Net wat jullie leuk vinden om samen te doen.
  • Je kunt verlichting bieden aan ouders door er met hun kind op uit te gaan. Ondertussen hebben zij wat tijd voor zichzelf en/of hun andere kind(eren).
  • Je kunt als groepsvrijwilliger helpen in een woning, bij dagbesteding of bij een externe activiteit. Meestal doe je dit samen met andere vrijwilligers.
  • Je kunt ondersteunend werk doen, zoals klusjes in en om huis en in de tuin. Vaak vinden cliënten en familieleden het leuk je daarbij te helpen. Gezellig!

Vragen en informatie

Dichterbij verwelkomt je graag als vrijwilliger! Wil je meer weten? Of graag als vrijwilliger aan de slag bij Dichterbij? Dan kun je op werkdagen contact met ons opnemen tussen 07.00 en 19.00 uur via 088 - 75 40 000. Je kunt ook mailen naar info@dichterbij.nl.

9450 - Nijmegen
10150 - Geffen portret

Werk dat bij jou past

Na je aanmelding heb je contact met onze vrijwilligerscoördinator om je beschikbaarheid, wensen en mogelijkheden te bespreken. De vrijwilligerscoördinator gaat dan op zoek naar een leuke plek voor jou in de organisatie. Je maakt altijd eerst kennis met de cliënt of de groep om te kijken of jullie bij elkaar passen.

Is er een klik, dan maak je samen afspraken over wat je kunt doen en wanneer je er bent. Is alles duidelijk, dan kun je aan de slag! Als je geen klik hebt met een cliënt of een groep, dan zoekt de vrijwilligerscoördinator nog even verder. We vinden het belangrijk dat iedereen van het vrijwilligerswerk kan genieten.

3080 - Gennep - LR (3)

Wat krijg je ervoor terug?

Ten eerste een hoop waardering, voldoening en plezier! Daarnaast kan je rekenen op:

  • een kilometervergoeding voor woon-werkverkeer
  • een aansprakelijkheids-, schade- en ongevallenverzekering voor vrijwilligers
  • scholing en begeleiding

Aanmelden

Wil je vrijwilliger worden bij Dichterbij? Geweldig! Wij ontvangen je telefoontje graag op werkdagen tussen 07.00 en 19.00 uur: 088 75 40 000. Je kunt ook mailen naar info@dichterbij.nl.

Heb je vragen over vrijwilligerswerk? Lees onze veelgestelde vragen

Ik heb geen ervaring met mensen met een beperking. Ben ik wel geschikt als vrijwilliger?

Je bent gemotiveerd, dat is een mooi uitgangspunt. Er is altijd vrijwilligerswerk dat aansluit bij je wensen en mogelijkheden. Je kunt iets ondernemen met een cliënt, maar bijvoorbeeld ook helpen bij klusjes in een woning, bij een dagbesteding of een externe activiteit. Samen met de vrijwilligerscoördinator zoek je vrijwilligerswerk dat bij je past. We kunnen ook scholing en begeleiding regelen.

Met wie heb ik allemaal te maken als vrijwilliger?

Natuurlijk met de cliënt en zijn of haar begeleiders. Bij hen kun je ook altijd met vragen terecht. Afhankelijk van het werk dat je doet heb je ook contact met het netwerk van de cliënt, zoals familieleden.

Moet ik altijd beschikbaar zijn?

Je geeft zelf aan wanneer en hoe vaak je kunt helpen. Samen met de contactpersoon van de locatie waar je vrijwilligerswerk gaat doen, maak je hierover afspraken. Dat geeft duidelijkheid voor jezelf, de cliënt en de begeleiders. Onderneem je activiteiten met een cliënt, dan bespreek je samen wat je leuk vindt en waar je zin in hebt.

Als ik onkosten maak, krijg ik die dan vergoed?

Dichterbij vergoedt de woon-werkkilometers die je als vrijwilliger maakt. Samen met de cliënt en de contactpersoon van de locatie stem je af hoe je de kosten voor activiteiten verdeelt.

Ben ik verzekerd?

Het verzekeren van risico's van alledag is op de eerste plaats een zaak van de vrijwilliger zelf. Aanvullend heeft Dichterbij voor haar geregistreerde vrijwilligers een collectieve WA-verzekering en een schade- en ongevallenverzekering afgesloten.

Romy is vrijwilliger van Wim: 'fijn om van betekenis te zijn'
Romy (24) is de vrijwilliger van Wim (64). Samen doen ze leuke dingen, zoals naar de film, naar een pretpark gaan of lekker uit eten.
Lees het verhaal van Romy
‘Het is wederzijds, ik geniet enorm van Willemiens gezelschap’
Dorie (72) is de vrijwilliger van Willemien (61). "We hadden meteen een klik", vertelt Dorie.
Lees het verhaal van Dorie
Je cookie instellingen blokkeren YouTube.
Pas je instellingen aan om gebruik te maken van YouTube.
Jamil: 'dankbaar dat ik dit werk mag doen'
Jamil werkt als vrijwilliger bij het activiteitencentrum in Velp. Begeleidster Cora is heel erg blij met hem.