Naar inhoud
Imke 1 foto gemaakt door Max

Begeleid werken: Imke heeft haar droombaan gevonden

Imke wilde bijzonder werk, zei ze tien jaar geleden. Haar coach begeleid werken nam haar mee naar Malderburch, een woonzorgcentrum voor ouderen in Malden. Gewoon, om eens te kijken... Sindsdien werkt ze er vijf dagen in de week, met begeleiding van de Malderburch-collega’s én van Dichterbij-coach Florian. Imke’s stralende lach is nooit ver weg: ze geniet zichtbaar van haar werk!

Imke 2 foto gemaakt door Max

'Imke's Henri'

Imke bruist van enthousiasme als ze vertelt wat ze allemaal doet achter de bar van Malderburch. "Kijk! Dit is onze nieuwe koffiemachine. We hebben hem pas sinds maandag, maar ik kan er al goed mee omgaan. En hieronder zijn de koelkasten. Voor drankjes en voor toetjes en appelmoes. Die maak ik elke maandag helemaal schoon. Alles eruit, poetsen en dan weer vullen. En op de punt van de bar staan de koffiekopjes. Als ze bijna allemaal op zijn, zet ik er weer nieuweneer. Loop maar even mee naar de afwaskeuken. Zie je die grote machine? Aan de ene kant zet ik de bakken met vuile vaat erin en die komen er aan de andere kant weer schoon uit. En nou laat ik je het opberghok zien. Daar staat Henri, de stofzuiger. Weetje hoe ze die hier noemen? Imke’s Henri!"

'Alles wat ik hier doe, is leuk'

Tijdens de rondleiding heeft ze steeds een grote lach op haar gezicht. Die verdwijnt alleen een beetje als fotograaf Max de lens op haar richt. Best spannend, zo’n camera voor je neus.

Toch geeft ze daarna moeiteloos antwoord op de volgende vraag. Waarom begeleidwerken zo goed bij haar past? "Dat weet ik niet hoor, het is gewoon zo. Alles wat ik hier doe, is leuk. Ze zeggen ook dat ze me missen als ik een dagje weg ben."

Vriendinnen

Imke kletst door: "Zie je wie er nu achter de kassa staat? Dat is Manuela, die is van de begeleiding. Ik ga haar even een pleister vragen, want ik heb een wondje. Straks valt mijn duim eraf, haha!" Marlene, een van de medewerkers van Malderburch, plakt een blauwe pleister terwijl Imke vertelt over twee bewoonsters die ook vriendinnen van haar zijn. Leert ze ook wat van hen? "Het is heel gezellig om een praatje met ze te maken. Het maakt niets uit dat ze ouder zijn dan ik. We kunnen wel even naar ze toe lopen, ze zitten daar, achter in de zaal. Of nee, toch maar niet, ik vind dat een beetje te spannend."

Begeleid werken

Imke heeft gekozen voor werken en leren bijeen gewoon bedrijf. Bijvoorbeeld een supermarkt, ziekenhuis of in de horeca. Bij Malderburch kan ze begeleid werken. Ze gaat zo zelfstandig mogelijk aan de slag, maar wordt ondersteund door haar collega’s én door haar coach begeleidwerken. Voor Imke is dat Florian, die namens Dichterbij langs komt om te kijken hoe alles loopt. Florian is tussentijds ook altijd bereikbaar voor Imke en haar begeleiders.

Begeleid werken

Lees meer over begeleid werken
Lees meer

WIJ Magazine

Dit artikel is verschenen in WIJ Magazine. Je kunt het blad hier online lezen.