Naar inhoud
Header 14 2000x550px

Zo ondersteunt Dichterbij bij een verhuizing

“Een verhuizing heeft vrijwel altijd impact”, weet Tessa Vroegop. Ze werkt als gedragsdeskundige bij Dichterbij en ondersteunt cliënten en hun familie bij een verhuizing. “De redenen waarom cliënten gaan verhuizen, zijn uiteenlopend”, steekt Tessa van wal. “Soms zit iemand niet helemaal op z’n plek. Het kan ook zijn dat een bewoner toe is aan een nieuwe stap. Van groepswonen naar individueel wonen, bijvoorbeeld.”

Woonwens

Als een cliënt naar of binnen Dichterbij gaat verhuizen, wordt er een woonwens-profiel opgesteld. Dat gebeurt bij nieuwe cliënten, maar ook bij huidige bewoners die naar een andere plek verhuizen.

“Dat doen we altijd samen met de cliënt, de verwanten en begeleiders. We bespreken de wensen. Daarnaast kijken we naar de mogelijkheden en voorwaarden. Als iemand slecht ter been is, dan is het bijvoorbeeld niet wenselijk dat diegene op zolder woont. Ook kan het van belang zijn dat de medewerkers bekend zijn met een bepaalde stijl van begeleiden.”

Woonaanbod

Bekijk het woonaanbod van Dichterbij
Lees meer

Match

Vervolgens wordt er een match gezocht. Past de woning? Maar ook: klikt het met de eventuele huisgenoten. "Het is heel belangrijk om de cliënt goed te leren kennen. Daarvoor moet je doorvragen. Je kunt dat niet alleen van papier aflezen. Een persoonlijke ontmoeting is daarom echt nodig. We proberen cliënten, afhankelijk van wat ze aankunnen, zo goed mogelijk mee te nemen in dit matchingsproces.”

Tessa

Stapjes

Dichterbij zorgt dat een verhuizing goed voorbereid is. 

“Het proces wordt in stapjes aangeboden. Zo begeleidde ik ooit een cliënt die nog bij zijn ouders woonde. Hij kwam bij Dichterbij wonen, dat was een spannende stap. Voor hem, maar ook voor zijn ouders. Daarom hebben we hem gefaseerd verhuisd. Hij kwam eerst een middag langs op de nieuwe woning. Later bleef hij een nachtje slapen. Langzaam werd dat uitgebreid naar een weekend en daarna een week. Zo kon hij langzaam wennen.”

Begeleiding

Ook voor cliënten die al bij Dichterbij wonen, is een verhuizing een grote verandering. “Vaak kijken we of het nodig is dat de begeleiding tijdelijk meegaat naar het nieuwe adres. Er verandert al zoveel! Bekende begeleiding zorgt bij mensen met een lagere emotionele ontwikkeling voor een basisveiligheid. Als een cliënt vanuit een andere organisatie bij ons komt wonen, is het belangrijk om goede afspraken te maken. In onderling overleg maken we de overgangsperiode zo duidelijk mogelijk. Ook vragen we de vorige woonplek om beeldvorming te geven aan het nieuwe team.”

Maatwerk

Ieder mens is anders, dus ook iedere verhuizing. “Het is altijd maatwerk. We zoeken iedere keer opnieuw naar de best mogelijke manier, passend bij de cliënt”, besluit Tessa.

Chat met ons