Naar inhoud
Header 14 2000x550px

Declan

Declan heeft een nieuw slaapvriendje: de Somnox Slaaprobot. Die helpt hem te ontspannen en makkelijker in slaap te vallen. “Wij zijn er zo ongelofelijk blij mee”, zegt moeder Angelique. “Hij en wij hebben nu eindelijk de rust die we nodig hebben.”

Declan is een lieve, vrolijke jongen van 16 jaar. Hij praat honderduit, maakt grapjes en knuffelt graag. “Iedereen die hem kent sluit hem in zijn hart”, zegt Angelique. “Hij is onze kleine, grote man.” Klein, omdat hij door zijn ernstige verstandelijke beperking en klassiek autisme sociaal-emotioneel een peuter is. En groot, want met zijn 1 meter 91 is hij boomlang.

Bonken

Al van kleins af aan komt Declan moeilijk in slaap. “De prikkels die hij overdag krijgt, kan hij niet verwerken”, vertelt Angelique. “In bed wordt hij dan onrustig en gaat hij met zijn hoofd bonken.” Met hulp en tips van professionals van Dichterbij verbetert de situatie. Angelique: “Ik heb een paar weken naast hem geslapen. Langzaam maar zeker lukte het om steeds verder weg te gaan liggen, totdat ik weer in mijn eigen bed kon slapen. Bij iedere stap hebben we met picto’s uitgelegd wat we gingen doen, dat is heel belangrijk voor hem.”

Wekkeraapje

Een jaar lang gaat het goed, toen begon het bonken weer. Angelique verhuist haar matras weer naar de kamer van Declan. Dit keer kan ze na een paar nachten alweer naar haar eigen kamer. “Sindsdien ging het jarenlang best goed. Ook door het gebruik van een aantal hulpmiddelen, zoals een ballendeken. Die geeft druk op het lichaam, dat geeft Declan rust en een veilig gevoel. Ook een wekkeraapje werkte goed. Declan weet dat hij moet slapen als de aap de oogjes dicht heeft. Doet de aap zijn oogjes open, dan is het tijd om op te staan.”

Corona

Door corona komt de onrust weer terug. “Er veranderde opeens heel veel voor Declan”, legt Angelique uit. “Niet naar school, thuis les krijgen, het zorgde voor verwarring. Toen de school weer openging was er het afstand houden, de mondkapjes, de looplijnen. En bij een besmetting ging school weer even dicht.” Declan kan die prikkels niet goed verwerken, daardoor begint hij opnieuw te bonken ’s nachts. Omdat hij nu een grote jongen is, klinkt het heftiger. Hij is alleen rustig als hij bij zijn vader slaapt. Angelique: “Door de weinige slaap werd Declan overdag ook prikkelbaarder. En wij ook. We trokken het niet meer.”

Slaaprobot

Het zorgteam dat Declan en zijn ouders ondersteunt, bespreekt de situatie. Het feit dat Declan wél slaapt als hij bij papa ligt, brengt de ergotherapeut op het idee van de Somnox Slaaprobot. “We hebben ons erin verdiept, info opgevraagd en uiteindelijk gekocht. Ik heb er eerst zelf mee geslapen. Het is net of je een baby in de hand hebt. De robot is zacht, heeft een ronde, ergonomische vorm en ademt rustig. Doordat je die ademhaling voelt, word je zelf ook rustig. Ik sliep snel.” Reden om de slaaprobot aan Declan voor te stellen. “Kijk eens, dit is je nieuwe vriendje, zeiden we. Die gaat je helpen om goed te slapen. Declan vond het direct interessant, hij is wel van de robots.”

Je cookie instellingen blokkeren YouTube.
Pas je instellingen aan om gebruik te maken van YouTube.

Wij zijn er zo ongelofelijk blij mee, hij en wij hebben nu eindelijk de rust die we nodig hebben.

Moeder Angelique

Dankbaar

De eerste nachten slaapt Declan met de robot bij zijn ouders in bed. Dat gaat goed. Daarna neemt hij de slaaprobot mee naar zijn eigen bed. “Declan werd direct rustig, we stonden perplex”, zegt Angelique. “Hij ontspant en komt makkelijker in slaap, hij geeft zich over aan de ademhaling van de robot.” De Somnox Slaaprobot kan ook rustgevende muziek, natuurgeluiden of ruisgeluiden afspelen, maar Declan gebruikt deze mogelijkheden niet, ook vanwege zijn prikkelgevoeligheid.

Angelique is blij met de slaaprobot. “Sinds Declan ermee slaapt, is de kwaliteit van zijn en ons leven erop vooruitgegaan. Want doordat hij ’s nachts beter slaapt, is hij ook overdag rustiger en vrolijker. We kunnen en willen niet meer zonder robot, we zijn zó dankbaar voor de tip van de ergotherapeut.”