Naar inhoud
Header

Nick

Nick heeft 2 grote hobby’s: treinreizen en lunchrooms bezoeken. Die hobby’s zijn hartstikke goed met elkaar te combineren. Dat doet hij dan ook. Op zaterdagen in de oneven weken reist Nick kriskras door Nederland. 15 jaar geleden maakte Nick zijn eerste kriskrastoerreis door Nederland, samen met zijn moeder. Hij was toen 10 jaar. “Het was een geweldige  dag”, zegt hij. “Het begin van mijn grote hobby.” Met altijd een frikadel uit de muur op een station. Hij lacht. “Dat was toen. Dat doe ik allang niet meer, alhoewel ik een frikadel nog steeds lekker vindt.  Maar de frikadel is nu vervangen door koffie. Ik ben een echte  koffieleut.”

Foto

De mooiste spoorlijn

Sinds de zomer van 2016 reist Nick helemaal zelfstandig. Dat jaar, 1 oktober 2016, was ook de dag dat Nick over het hele Nederlandse spoorwegnet gereisd had. Wat vindt hij de mooiste spoorlijn? “Van Eindhoven naar Roermond. Dat komt omdat die treinreis een extra betekenis voor me heeft. Je komt dan voorbij Geldrop, Heeze en Haelen. In Geldrop woont familie van mijn moeder. In Heeze heeft een tante van mijn moeder in een verzorgingshuis gewoond. En Haelen is een mooi dorpje.” Lelijke treinstations kent hij niet, wel mooie. “Rotterdam, Groningen en Maastricht zijn echt heel mooi.”

Reis plannen

Voordat Nick op reis gaat, maakt hij een planning met de NS Routeplanner. Nick woont in Horst in een woning van Dichterbij, meestal stapt hij dan ook op bij station Horst-Sevenum. Hij vertrekt om 8 uur ’s morgens en is ’s avonds voor 8 uur weer thuis. In de wintertijd is Nick voor het donker thuis. “Soms raakt de planning in de war”, zegt hij. “Bijvoorbeeld als een trein vertraging heeft. Dan mis ik een aansluiting en moet ik in korte tijd een nieuwe route maken. Gelukkig komt dat maar zelden voor.”

Leren van anderen

Bij het plannen van zijn treinreis kijkt Nick vaak waar een bijzondere lunchroom is. “Ik werk zelf bij lunchroom Tikkie Anders in Venray. Ik vind het leuk om te kijken hoe andere lunchrooms werken. Daar kan ik van leren. Soms vertel ik ook hoe wij werken. Ik vertel dan bijvoorbeeld hoe fijn ons kassasysteem is. Daar kunnen zij van leren.” Op een treinreis bezoekt Nick meestal 2 of 3 lunchrooms, 1 keer is het gelukt om 4 lunchrooms te bezoeken. Meestal drinkt hij er alleen koffie, soms ook frisdrank en af en toe bestelt hij een lunch. “Waar ze de lekkerste koffie hebben? Poeh, ik denk toch bij Tikkie Anders!”

Eigen Facebookpagina

Nick geniet van de treinreizen. Hij kijkt naar het mooie Nederlandse landschap, luistert naar muziek uit de jaren 60, 70 en 80. Hij vindt onder andere The Beach Boys, ABBA en The Beatles leuk. Nick schrijft over zijn treinreizen en lunchroombezoekjes op een speciale Facebookpagina: Treluko. Wat is dát voor een naam? “Het komt van TREin, LUnch en KOffie”, legt Nick uit. Waar zijn volgende reis naartoe gaat, weet hij nog niet. Maar als je nieuwsgierig bent, kun je het op zijn Facebookpagina
volgen. En o ja: in 2018 is er ook nog een documentaire over Nick gemaakt. Leuk om te kijken!

Screenshot 20200918 105355