Naar inhoud
Afbeelding palliatieve zorg

Thema-avond over ‘Levend verlies’ speciaal voor familieleden 15 oktober 2024

Dichterbij organiseert een herhaling van de thema-avond over levend verlies voor familieleden van cliënten. Tijdens deze bijeenkomst staan we stil bij wat het krijgen van een kind (of broer of zus) met een verstandelijke beperking met jou doet. De avond is op dinsdag 15 oktober 2024 van 19.00 tot 21.00 uur bij De Ideeënfabriek in Uden. De toegang is gratis. Je bent van harte welkom. Wil je erbij zijn? Vul dan onderstaand formulier in.

Aanmelden

Wat is levend verlies?

Levend verlies is het verlies van iemand die er nog is. Het is chronische rouw over het afscheid nemen van verwachtingen of gedachten over hoe het leven eruit had kunnen zien.

Kind met verstandelijke beperking

Als je een kind (of broer of zus) met een verstandelijke beperking krijgt, heeft dat impact op jou en je gezin. Je kunt te maken krijgen met onbegrip van je omgeving of oordelen van de samenleving. Daarnaast kun je ook tegenstrijdige gevoelens ervaren. Bijvoorbeeld irreëel schuldgevoel of verwijten naar anderen. Of het gevoel niet gehoord en gezien te worden. Misschien ontken je jouw eigen gevoelens en behoeften en stort je je volledig op de zorg voor jouw kind, broer of zus. Die gevoelens zijn heel normaal.

Leren omgaan levend verlies

Tijdens de thema-avond staan we stil bij de gevoelens die levend verlies bij jou losmaken. Er is ruimte om jouw ervaringen en gevoelens te delen, jij staat centraal. Er worden tips gegeven die jou kunnen helpen om jouw gevoelens serieus te nemen en ruimte te creëren voor jouw behoeften.

Sprekers

Twee professionals van Dichterbij leiden deze avond:

- Erick Mickers – geestelijk verzorger.
- Jannemeis van Berkel – consulent ethiek.

De avond wordt georganiseerd door de Dichterbij Academie en de Familievereniging Dicht-bij.

Erick Mickers en Jannemeis van Berkel
Moeder Floor vertelt hoe zij levend verlies ervaart
Floor is de moeder van Ruby (23). De twee hebben een ijzersterkte band. Jarenlang stonden ze er met z’n tweeën voor, Ruby’s vader is niet in beeld. Ze zijn twee handen op één buik. Floor vertelt wanneer ze wel eens gevoelens van ‘levend verlies’ ervaart.
Lees het artikel

Levend verlies gaat gepaard met blijvend leed dat telkens verschuift naarmate het leven vordert. Het is een chronisch proces van afscheid nemen van verwachtingen en je telkens opnieuw leren te verhouden tot het leven.

Erick Mickers
Geestelijk verzorger bij Dichterbij

Wat?
Thema-avond over levend verlies.

Voor wie?

Familieleden van cliënten die zorg of ondersteuning van Dichterbij ontvangen.

Wanneer?

Dinsdag 15 oktober 2024 – 19.00 tot 21.00 uur (inloop vanaf 18.30 uur)

Waar?
De Ideeënfabriek in Uden - Liessentstraat 9a

Aanmelden
Aanmelden kan tot 6 oktober. Toegang is gratis.