Moeder Floor vertelt hoe zij levend verlies ervaart
Dichterbij houdt een thema-avond over levend verlies voor familieleden van cliënten. Zij zijn dinsdag 30 januari welkom van 19.00 tot 21.00 uur bij hotel Asteria in Venray. Maar wat is levend verlies? Floor is de moeder van Ruby (23). De twee hebben een ijzersterkte band. Jarenlang stonden ze er met z’n tweeën voor, Ruby’s vader is niet in beeld. Ze zijn twee handen op één buik. Floor vertelt wanneer ze wel eens gevoelens van ‘levend verlies’ ervaart:
“Ruby woont sinds haar zeventiende niet meer thuis, maar met begeleiding bij Dichterbij. Het ging niet meer. Steeds vaker waren er woede-uitbarstingen en escalaties. Ruby heeft ADHD, autisme en een lager IQ. Haar hele leven wordt ze overschat. Je ziet niets aan haar, van de buitenkant is ze een doorsnee vrouw. Van binnen is het nog een klein meisje. Het is een schat van een meid en ik zou mij geen wereld zonder haar kunnen voorstellen. En dat is andersom ook zo. We houden zoveel van elkaar, we hebben zelfs allebei dezelfde tattoo!
Soms spreek ik vriendinnen met dochters die net zo oud zijn als Ruby. Hun dochters halen hun rijbewijs, krijgen verkering, gaan trouwen en krijgen over een tijdje misschien wel kinderen. Ik vind het fijn om die mijlpalen van hen te horen, maar het steekt soms ook. Ruby zal nooit kinderen krijgen. Ik word geen oma. Dat doet pijn. Vooral voor Ruby. Ik gun haar zo een normaal leven net als ieder ander.
Ruby wil niets liever dan erbij horen. Vroeger was dat lastig, ze werd vaak gepest. Nu gaat het erg goed. Ze woont in een huis met allemaal meiden. Daar is natuurlijk ook wel eens want, maar ze hoor er wel bij. Ook speelt ze hockey. Dat doet ze zo fantastisch, ik gloei van trots als ik naast de lijn sta te kijken. Ook daar hoort ze erbij.
Ik geniet van alle momenten die Ruby en ik samen beleven. Ze komt regelmatig langs en dan is het vaak heel gezellig. Maar soms word ik overvallen door verdriet, omdat Ruby een ander pad zal bewandelen dan haar leeftijdsgenootjes en ik daardoor automatisch ook. Meestal ga ik gewoon door, maar ik heb gemerkt dat het ook fijn kan zijn om aandacht te geven aan die gevoelens. Om ze met iemand te delen. Natuurlijk kan ik het er met vrienden over hebben, zij hebben altijd een luisterend oor, maar zij hebben geen kind met een beperking. Zij zullen nooit écht begrijpen hoe dat is. Daarom vind ik het heel fijn om soms met gelijkgestemden te praten. Gewoon delen hoe je je voelt en horen hoe een ander met dingen omgaat. Trots zijn op je kind en tegelijkertijd verdriet voelen. Het kan naast elkaar bestaan en dat mag ook.”
Meer informatie over de thema-avond over levend verlies
Dichterbij organiseert een thema-avond over levend verlies voor familieleden van cliënten. Tijdens deze bijeenkomst staan we stil bij wat het krijgen van een kind (of broer of zus) met een verstandelijke beperking met jou doet. De avond is op dinsdag 30 januari 2024 van 19.00 tot 21.00 uur bij Asteria in Venray. De toegang is gratis. Je bent van harte welkom.
- Deel deze pagina: