Naar inhoud
20210401 123441

Dagbesteding met honden: 'onvoorwaardelijke liefde'

Rian van Kuppenveld is begeleider bij Dichterbij. Al heel haar leven is ze dol op honden. 

Rian met hond

Liefde voor honden

Sinds april 2021 heeft ze van haar passie ook haar werk gemaakt. Ze startte samen met Diana van de Louw, eigenaar van een hondenschool, dagbesteding EnZo’rg. Een plek waar deelnemers met een (verstandelijke) beperking een fijne dag kunnen hebben, samen met honden. Ze vertelt over de onvoorwaardelijke liefde die zij én de deelnemers van de dagbesteding van de honden krijgen.

De begeleidster heeft zelf drie viervoeters in huis; Beertje, Sam en Joep. Haar compagnon Diana heeft er maar liefst vijf. “Ja, ons leven bestaat voor een groot deel uit ‘hond’”, lacht Rian. Ze is ervan overtuigd dat de dieren een positieve bijdrage kunnen leveren aan het welzijn van mensen. “Honden zijn puur, ze liegen niet. De liefde die ze je geven, is altijd oprecht”, vertelt Rian.

Gedrag

Ook de deelnemers van de dagbesteding ervaren dat. Rian geeft een voorbeeld: “Een van de deelnemers zat niet lekker in haar vel. Een hondje sprong meteen op schoot. ‘Waarom komt ‘ie uitgerekend bij mij?’, vroeg ze. Dat is eigenlijk heel logisch, honden nemen gevoelens snel over.”

Deelnemers kunnen op die manier veel over hun eigen gedrag en gevoel leren. “Als je onrustig bent en met een hond gaat wandelen, zal je merken dat de hond ook onrustig wordt”, legt Rian uit. “Dat zorgt voor inzicht. Jouw gedrag heeft effect op de honden en dus waarschijnlijk ook op de mensen op je heen.”

Dagbesteding

Bekijk het complete aanbod van dagbesteding van Dichterbij.
Lees meer

Activiteiten

Tijdens de dagbesteding worden diverse activiteiten aangeboden die allemaal met honden te maken hebben. “We wandelen met de dieren, bakken hondenkoekjes en maken hondentaarten. Voor de harige job, zeggen we dan”, grinnikt Rian. 

“Daarnaast maken we ook hondenspeeltjes, zorgen we dat het veld van de hondenschool tiptop in orde is en schenken we koffie aan de cursisten. We zijn veel buiten, maar als het slecht weer is, doen we ook wel eens binnen een spelletje. Hondopoly bijvoorbeeld! Dan koop en verkoop je honden en als je pech hebt, moet je naar het asiel.”

Cliënt met hond

Een deelnemer een stuk vrolijker geworden sinds ze hier komt

Rian van Kuppenveld

Positief veranderd

Deelnemers bloeien op, krijgen meer zelfvertrouwen en inzicht in hun eigen gedrag en gevoel. “Ja, ook van dienstverleningscoördinatoren horen we terug dat deelnemers veranderd zijn. De dingen die ze hier leren, nemen ze mee naar huis. Zo is één deelnemer een stuk vrolijker geworden sinds ze hier komt. Ook is ze actiever. Ze bakt zelf thuis ook de hondenkoekjes die we hier maken!”

Uitbreiden

De dagbesteding is een succes. In mei worden de openingsdagen van donderdag en vrijdag uitgebreid met de maandag en dinsdag. Er zijn groepen die dagbesteding volgen, maar individueel is ook mogelijk. “Ook ambulant bij deelnemers thuis”, vertelt Rian. 

Bij de activiteiten staat veiligheid voor de beesten én deelnemers voorop. 

“Als dat gewaarborgd kan blijven, is iedereen welkom. We richten ons dus niet op een specifieke doelgroep deelnemers. Honden zijn er ook in alle soorten en maten. Ook zij hebben diverse karakters. Er is dus altijd wel een beestje dat goed met jou past”, besluit Rian.

20211224 120605