Naar inhoud
Loes Ophelders

Loes vindt eindelijk haar thuis bij De Baersdonck

Loes (43) woont bij De Baersdonck in Grubbenvorst. Een woonlocatie van Dichterbij. Daar heeft Loes helemaal haar plek gevonden. “Eindelijk heb ik een woning – een thuis - waar ik niet weg hoef.”

Loes wordt geboren in Roermond als eeneiige tweeling. Haar zusje overlijdt een paar dagen naar de geboorte. Het begin van een turbulent leven voor Loes. “Ik heb altijd het gevoel gehad dat een deel van mij miste. Ik zeg altijd: ‘ik ben geboren om te vechten’. Zo voel ik dat.”

Loes Ophelders

Turbulent leven

Loes wordt geboren in Roermond als eeneiige tweeling. Haar zusje overlijdt een paar dagen naar de geboorte. Het begin van een turbulent leven voor Loes. “Ik heb altijd het gevoel gehad dat een deel van mij miste. Ik zeg altijd: ‘ik ben geboren om te vechten’. Zo voel ik dat.” Haar ouders kunnen haar geen stabiele thuissituatie bieden en Loes gaat naar een internaat. Met haar vader houdt ze contact, met haar moeder niet. Later wordt ze in een pleeggezin geplaatst. Met haar pleegmoeder heeft ze nog steeds een goede band. “Zij is de enige die mij nooit heeft laten vallen”, zegt Loes. Na kamertraining - waar ze leert om zelfstandig te wonen - vindt ze een kamer. “Ik werd in het diepe gegooid. Ga maar op jezelf wonen, zoek het maar uit.” Uiteindelijk komt ze in aanraking met justitie. Dan vindt Loes het genoeg en trekt ze aan de bel. Ze laat zich vrijwillig opnemen bij STEVIG. Daar krijgt ze een behandeling die ze met succes afrondt.

De Baersdonck

Als ze hoort over De Baersdonck, is ze niet meteen enthousiast. “Ik wilde echt niet in een dorp wonen”, lacht Loes.

Op de locatie staan zeventien zelfstandige studio’s. In het naastgelegen voormalig schoolgebouw zijn gezamenlijke ruimten zoals een woonkamer, keuken, bibliotheek en e-fitzone waar de bewoners kunnen sporten.

De Baersdonck 1

Eigen studio

Loes komt toch kijken en gaat overstag. Sinds 2018 woont ze met veel plezier bij De Baersdonck.

“Ik vind het fijn dat ik een eigen studio heb. Ik geniet van de vrijheid. Ik heb een kat, Daantje. Dat is mijn alles. Zo fijn om een huisdier te hebben.”

De band met de begeleiding is goed. Ik ben het niet altijd met ze eens, maar ik weet dat ze het beste met mij voor hebben en er altijd voor mij zijn.”

De band met de begeleiding is goed. Ik ben het niet altijd met ze eens, maar ik weet dat ze het beste met mij voor hebben en er altijd voor mij zijn.

Loes
woont bij De Baersdonck

Grote stappen

Dienstverleningscoördinator Ankie ziet dat Loes grote stappen heeft gemaakt. “Loes heeft hier geleerd om over moeilijke dingen te praten. Ze heeft zelfs een boek geschreven over haar verleden en de band met haar vader. Heel bijzonder. Daarnaast kan ze hier weer van dingen genieten. Loes is heel creatief en kan prachtig schilderen. Dat doet ze bij het schildersatelier Nina Moon in Venlo. Soms heeft ze even een zetje nodig, maar dan zijn wij er om haar daarin te ondersteunen.”

Boek geschreven

Loes heeft een boek geschreven over haar leven. “De aanleiding was het overlijden van mijn vader in 2019”, vertelt Loes. “Door mijn verhaal op te schrijven, kon ik dingen uit het verleden beter verwerken.”

Tafelgesprek bij De Baersdonck

Wil je meer weten over De Baersdonck? Bekijk dan het tafelgesprek over deze bijzondere woonlocatie van Dichterbij.

Je cookie instellingen blokkeren YouTube.
Pas je instellingen aan om gebruik te maken van YouTube.