Naar inhoud
Ontwerp zonder titel 7

Mieke woont op zichzelf, moeder Antonet is apetrots

Antonet (67) is de moeder van Mieke (31). Samen met haar man Jan heeft ze nog twee kinderen. Mieke is de jongste van de drie. Als ze 21 is, gaat Mieke op zichzelf wonen in Veghel. Antonet is apetrots als ze over haar dochter vertelt. Dan glundert ze van oor tot oor:

Antonet: “Mieke is fantastisch. Ze is sociaal, sportief en heel gezellig. We zijn als gezin hecht. Ik heb vijf kleinkinderen en Mieke is een geweldige tante. Onlangs zijn we met de hele familie een weekend weg geweest. Daar geniet ik heel erg van.

Je cookie instellingen blokkeren YouTube.
Pas je instellingen aan om gebruik te maken van YouTube.

Luxe appartement

Mieke woont al ruim tien jaar op zichzelf onder begeleiding van Dichterbij. Ze heeft een luxe appartement. Dat hebben we samen met andere ouders binnen een ouderinitiatief gerealiseerd. Ze heeft een eigen huiskamer met keuken, slaapkamer met badkamer en een berging en een balkon. Daarnaast is er ook een gezamenlijke ruimte.

Mieke is enorm gegroeid sinds ze op zichzelf woont. Ze maakt zelf schoon en kan heerlijk koken. Ze probeert vaak nieuwe gerechten. Een lekkere ovenschotel bijvoorbeeld. Als ze over heeft, brengt ze ons altijd een portie. Nou, dan ben ik echt heel trots!

Bekijk ons woonaanbod

Wonen op de manier die bij jou past. Bij Dichterbij kun je op verschillende manieren wonen.
Lees meer

"Mieke is enorm gegroeid sinds ze op zichzelf woont"

Antonet
Moeder van Mieke

Ontwikkeling

Wij, als ouders, hadden al gauw door dat Mieke achterbleef in haar ontwikkeling. Ze praatte bijna niet. We gingen met haar naar logopedie, maar dat hielp onvoldoende. Toen ze drie jaar was, ontdekten we dat ze een lichtverstandelijke beperking heeft. Je wilt zo graag het beste voor je kind. Na allerlei onderzoeken bij het audiologisch centrum, kregen we het advies om eens te gaan kijken bij De Beemden in Eindhoven. Dat is een school voor kinderen met spraak-taalstoornissen.

Ouderinitiatief

Toen ze vier was ging ze naar speciaal onderwijsschool De Beemden. Een moeilijke keuze, maar wel de beste. Het was een fijne plek voor haar. Op het voortgezet onderwijs werd ze voorbereid naar een passende werkplek en ook naar hoe op zichzelf te gaan wonen. Af en toe ging ze ook logeren bij Dichterbij. 

Per toeval kwam het ouderinitiatief in Veghel op ons pad. We gingen kijken en hebben ons later ingeschreven als participanten. Vanaf toen zijn we overal bij betrokken; van de eerste steenlegging tot de verdeling van de appartementen. De begeleiding was heel goed. Voordat de bewoners er ging wonen, waren er thema-avonden voor waar ze ook leuke dingen samen deden. Zo leerden ze elkaar beter kennen. De band is nog steeds erg hecht.

Ondernemend en sportief

Inmiddels gaat het goed met Mieke. Er is begeleiding als dat nodig is. Maar de meeste dingen kan ze prima zelf. Lekker met vrienden barbecueën op haar balkon, drankjes drinken in de stad en zelfs zonder begeleiding op vakantie.

Daarnaast heeft ze onlangs haar werkjubileum gevierd. Ze was maar liefst 12,5 jaar in dienst bij IBN. Mieke is erg ondernemend. Ze zit niet graag stil. In het weekend gaat ze gerust 30 kilometer wandelen. Ook sport ze veel, onder andere waterbasketbal, basketbal en dansen.

Zinvolle dagbesteding

Welk werk past het beste bij jou? Er zijn allerlei mogelijkheden.
Lees meer

Zelfstandige vrouw

Elke donderdagavond ga ik bij haar op bezoek om te helpen met poetsen en daarna nog gezellig wat te drinken. Zelf ben ik heel opgeruimd, maar Mieke kan nog wel eens haar tafel vol met spullen hebben liggen. Op een keer zei de begeleiding: ‘Ja maar Antonet, Mieke hoeft toch geen kopie van jou te worden?’ Daar heeft ze natuurlijk gelijk in. Iedereen is anders. Ik vind het juist heel fijn dat Mieke uitgegroeid is tot een zelfstandige jonge vrouw. Ze weet écht wel wat ze wil en kan dat ook duidelijk aangeven.

Openheid

Het liefst zou Mieke in de toekomst helemaal zelfstandig wonen. We bespreken met haar de mogelijkheden en belemmeringen. Ik vind het belangrijk om daar open over te zijn. Ik vind dat ze nu heel mooi woont en hoop dat ze op deze plek nog lang gelukkig mag blijven.

Tip voor andere ouders

Wat ik andere ouders als tip zou meegeven? Ga in gesprek met andere verwanten. Vraag naar ervaringen en doe daar je voordeel mee. Ga eens kijken bij een woongroep. Laat je goed informeren en maak samen een beslissing die bij jullie past.”