Naar inhoud
Coronavirus, actuele ontwikkelingen en maatregelen: Coronavirus Lees meer

Nieuw woon- en leefconcept Horst

Het nieuwe woon- en leefconcept in Horst (voorheen Mikado) gaat cliënten en medewerkers veel ruimte geven om hun talenten in te zetten en te ontwikkelen. Ook op andere plaatsen krijgen cliënten die mogelijkheid. Ondanks of juist dóór het coronavirus. In Horst ondersteunen de organisatie en het vastgoed (woon-, werk- en leefruimtes) straks de dromen, wensen en talenten van bewoners. We willen onder meer talenten bij medewerkers en bewoners ontwikkelen, zorgvernieuwingen doorvoeren, medewerkers binden en boeien en iedereen mee laten doen. Om dat te bereiken, ontplooien we een aantal activiteiten. 

Nieuwe concepten

Talentenclubjes
Een talentenclub is een groep medewerkers en bewoners die vanuit hetzelfde talent aan de slag gaan. Er komen talentenclubs binnen de thema’s bewegen & ontspannen, eten & drinken, leren, helpen en creatief.

Het aanbod is zowel ontwikkel- als belevingsgericht en 7 dagen per week, de hele dag. Er is geen onderscheid tussen wonen en dagbesteding. In 2020 zijn er al talentenclubjes begonnen. Leike Peeters, manager Gastvrijheid, geeft in deze video uitleg.

Eet- en drinkconcept
Alle bewoners krijgen straks ontbijt, middag- en avondeten volgens het nieuwe eet- en drinkconcept. Ze kiezen zelf wat ze eten, waar ze eten en met wie ze eten. In 2020 zijn 2 koks én een talentenclub begonnen, waardoor een vaste groep van 50 cliënten elke dag à la carte een verse, gezonde en lekkere avondmaaltijd kan bestellen. Leike Peeters legt uit hoe het werkt.

Facilitair concept
Er komt een nieuw facilitair concept dat de teams optimaal ondersteunt op de volgende thema’s: was, schoonmaak, eten en drinken, ophaal- en bezorgservice, logistiek, groenbeheer, onderhoud, klusjes en administratie. In 2020 zijn de eerste leidinggevenden aangesteld en is een begin gemaakt met de facilitaire visie.

Nieuwe technologie

Technologie helpt de bewoners bij een veiliger, vrijer, gezonder en leuker leven. Samen is een flinke lijst met e-healthideeën gemaakt, zoals een wellness-badkamer en apps die bewoners helpen om overzicht te houden en keuzes te maken.

Er is een plan van aanpak in ontwikkeling om de lijst te realiseren. In 2020 is een pilot gestart op het gebied van kunstmatige intelligentie en videodomotica.

Vastgoed en terrein

Het nieuwe terrein en het vastgoed daarop moeten naadloos aansluiten op het nieuwe woon- en leefconcept. De belangrijkste uitgangspunten zijn dat het vastgoed flexibel gebruikt kan worden en levensloopbestendig is: bewoners moeten hier hun hele leven kunnen blijven wonen.

In 2020 is een voorlopig ontwerp gemaakt. In 2021 wordt dit omgezet in een definitief ontwerp en vertaald in een technisch ontwerp. Op basis hiervan kan de bouw starten.

Goede ideeën en samenwerking

'Een goed idee? Doe er iets mee!'
Elke maand komt er een sessie waarin bewoners, buurtgenoten, medewerkers, verwanten en anderen ideeën naar voren kunnen brengen om mee aan de slag te gaan. In januari en februari 2020 zijn er sessies gehouden. Daarna zijn ze helaas geannuleerd door corona. Er zijn voorbereidingen voor een online sessie getroffen, maar die heeft door een gebrek aan animo nog niet plaatsgevonden.

Samenwerking met Technasia
We gaan samenwerken met een of meerdere Technasia, zodat scholieren op basis van een vraagstuk met innovaties kunnen komen.

In 2020 zijn de eerste twee lichtingen scholieren van het Technasium in Sittard gestart met opdrachten vanuit het woon- en leefconcept van Horst. Zo denken zij na over hoe je een smakelijk driegangendiner voor mensen met een ernstig meervoudige beperking (EMB) kunt maken. Veel van deze mensen hebben moeite met slikken.

Onderdeel van de buurt

Het is de bedoeling dat de bewoners een vanzelfsprekend onderdeel van de buurt en de samenleving zijn. Samen met de omgeving kijken we wat de talenten van Dichterbij kunnen betekenen voor de omgeving en andersom.

Het nieuwe woon- en leefconcept krijgt navolging in onder andere Veghel en op een nieuwe locatie voor mensen met, naast hun talenten, complexe problematieken.

Talent in coronatijd

Helaas heeft het coronavirus veel contacten tussen de talenten van Dichterbij en de buitenwereld beperkt of stilgelegd. Toch zijn er initiatieven doorgegaan of ontstaan. Zo hebben cliënten van het Teugeltheater in Uden hun talent ingezet in de voorstelling De Grote Meneer Coronashow. Ze hebben deze voorstellingen gespeeld in tuinen van locaties van Dichterbij en bij diverse locaties voor ouderenzorg. Cliënten in Cuijk zamelen doppen in voor een goed doel, het opleiden van hulphonden. En juist dóór corona hebben cliënten in Gennep hun talenten kunnen inzetten om mondkapjes te maken voor organisaties. Een succes!

Accepteer cookies voor chat