Naar inhoud
Afbeelding palliatieve zorg

Palliatieve zorg

Je hebt te horen gekregen dat je niet meer beter wordt. Genezing is niet meer mogelijk. We doen er alles aan om het jou zo aangenaam mogelijk te maken in de laatste levensfase. Dit noemen we palliatieve zorg. Dit is de totale zorg voor lichaam en geest.

Hoe gaat palliatieve zorg in zijn werk?

We brengen eerst in beeld wat je nodig hebt om zo fijn mogelijk te leven. Wat je wensen zijn. Samen met jou en je naasten vullen we het wensenboek ‘Wat wil ik als ik niet meer beter word?’ in. Daarin leggen we vast wat nodig is om lichamelijke klachten te verlichten of te voorkomen, zoals medicijnen, massages of een speciale stoel. We schrijven op wat je nog zelf wil doen en waarbij hulp nodig is. Welke dingen je fijn vindt, wat je graag eet en drinkt, welke zorg je wil en waar. Ook speciale wensen en dromen komen aan bod: misschien kunnen we die nog realiseren!

Voorbereiden

Een belangrijk onderdeel van palliatieve zorg is de spirituele en/of pastorale en sociale zorg. We bespreken of en met wie je wil praten. Misschien ben je bang voor wat komen gaat. Verdrietig, onzeker of boos. Praten lucht vaak op, geeft troost of moed. Tot slot bereiden we je voor op je overlijden: van wie wil je afscheid nemen, zijn er spullen die je aan iemand wil geven, wil je een begrafenis of crematie? En wat zijn je wensen voor de afscheidsdienst, de rouwkaarten, de bloemen, de muziek?

Consulenten

In het hele traject zijn jouw naasten nauw betrokken. Zij kennen jou immers goed. Bij de palliatieve zorg trekken we dan ook samen op. Zo nodig zetten we daarbij ook de consulenten palliatieve zorg in. Deze specialisten ondersteunen jou, je naasten en de zorgteams. Ze geven praktische adviezen, weten de weg bij moeilijke vragen of dilemma’s en kunnen verwijzen naar in- of externe specialisten, zoals een geestelijk verzorger, consulent ethiek en behandelaren.

Boekje in makkelijke taal

Bekijk ook deze folder in makkelijke taal. Dit boekje helpt om te praten over dood-gaan. Om na te denken over wat jij wil. Om te vertellen wat voor jou belangrijk is.

Je cookie instellingen blokkeren YouTube.
Pas je instellingen aan om gebruik te maken van YouTube.
Wat gebeurt er allemaal nadat je bent overleden? Dat vroeg Miranda, cliënt bij Dichterbij, zich af. Ze wilde graag een uitvaartcentrum bezoeken. Van Miranda’s bezoek de film ‘Ooit ga je dood’ gemaakt.
Bekijk de film op YouTube

Vragen en contact

Heb je vragen over palliatieve zorg bij Dichterbij, neem dan contact op met een specialist van het kenniswerk palliatieve zorg of een consulent palliatieve zorg. Bij hen kunt u ook meer informatie krijgen over de verschillende hulpmiddelen die Dichterbij gebruikt. Mail naar palliatievezorg@dichterbij.nl. Via dit mailadres kun je ook de brochure over palliatieve zorg opvragen.

Een praktijkvoorbeeld

Henk krijgt in één winter drie longontstekingen. Hij gaat lichamelijk achteruit: hij eet slecht en slaapt veel. De dvc’er bespreekt dit met de familie. Conclusie: niemand zou verbaasd zijn als Henk over een jaar niet meer leeft.

Samen met Henk bespreken ze wat hij nodig heeft en wat hij wil. Hij geniet nog volop van zijn muziek en van familiebezoekjes. Ook wil hij graag in zijn huidige woning blijven wonen, de familie wil dit ook. Er zijn veel vragen: kan Henk hier blijven wonen als hij verder achteruitgaat? Wat als de toestand acuut verslechtert? Kunnen ze in de woning de zorg bieden die nodig is?

Samen met een consulent palliatieve zorg bespreken ze de wensen en mogelijkheden. De consulent geeft tips over extra hulpmiddelen en over aanvullende zorg voor in de terminale fase. Begeleiders en familie gaan hiermee aan de slag. Daardoor heeft Henk een mooie laatste levensfase. In alle rust en in bijzijn van zijn familie overlijdt hij een paar maanden later in zijn eigen bed.

Vragen over palliatieve zorg?

Heb je vragen over palliatieve zorg bij Dichterbij, neem dan contact op met een specialist van het kenniswerk palliatieve zorg of een consulent palliatieve zorg. Bij hen kunt u ook meer informatie krijgen over de verschillende hulpmiddelen die Dichterbij gebruikt. Mail naar palliatievezorg@dichterbij.nl. Via dit mailadres kun je ook de brochure over palliatieve zorg opvragen.

Kijk ook eens op:

Column: 'Theo werd nog niet in de hemel verwacht'
Theo is 66 jaar en heeft het downsyndroom en dementie. Het overvalt iedereen als hij in een paar weken tijd van zelfstandig naar rolstoel gebonden - en zelfs naar bedlegerig - gaat. De begeleiding in Arcen is hier niet op ingericht. Maar met veel liefde verzorgen ze Theo zo goed als het gaat, omdat het einde snel verwacht wordt. Toch loopt het anders. De begeleiding schreef er een bijzondere column over.
Lees meer
Schrijf herinneringen op in een levensboek
Een levensboek kan de begeleiding helpen om passende zorg te bieden als een cliënt een dagje ouder wordt. In een levensboek schrijf je informatie over het leven van een cliënt. Waar is iemand opgegroeid? Waar hield degene vroeger van? Informatie die van belang kan zijn als iemand te maken krijgt met ouderdomsziektes zoals dementie.
Lees meer