Naar inhoud

Nieuw leerwerktraject tot (ondersteunend) begeleider EVB+ van start

Dinsdag is de kick-off van een nieuw leerwerktraject van Dichterbij. 15 medewerkers gaan een opleiding op maat volgen tot (ondersteunend) begeleider EVB+. Sommigen zijn medewerker, anderen zijn zij-instromer.

“Superfijn dat ik zo aan de slag kan.” Op 1 april is ze bij Dichterbij begonnen, Mandy van der Wielen. Na 18 jaar bloedbank vond ze het tijd voor iets anders. “Ik had het goed na mijn zin, maar dacht ook: ik ben 48 jaar, wil ik dit werk nog 20 jaar doen. Nee, dus. Ik heb lang en goed onderzocht wat ik wel wil, waar ik energie van krijg. Ik heb gesprekken gevoerd, filmpjes bekeken, met mensen meegelopen. Dit werk, mensen met een verstandelijke beperking ondersteunen bij een kwalitatief goed leven, past me als een handschoen. Ik ben dus superblij dat ik me via een leerwerktraject kan ontwikkelen tot begeleider.”

Op maat

De opleiding tot begeleider EVB+ is een bbl-traject: de medewerkers werken minimaal 24 uur bij Dichterbij en gaan 1 dag naar Gilde Opleidingen in Venray. Ze krijgen een opleiding op maat, van docenten en van medewerkers van Dichterbij. De opleiding is een initiatief van manager Helma Tissen. “Ik hoorde van medewerkers dat ze meer wilden weten over EVB+, cliënten met een ernstige verstandige beperking met moeilijk verstaanbaar gedrag. Met deze opleiding voorzien we in die behoefte en kunnen medewerkers zich ontwikkelen. Zij kunnen hun opgebouwde kennis en kunde weer met collega’s delen.”

Zelfreflectie
In 3 jaar tijd doen de studenten veel kennis op over EVB+ en leren ze vaardigheden die nodig zijn voor de doelgroep. Helma: “Veel geduld, interesse in de ander, doorzettingsvermogen: het is allemaal nodig om deze mensen goed te begeleiden. Maar vooral ook zelfreflectie. Je leert veel over jezelf en over de ander. Als een cliënt een bepaald gedrag vertoont, moet je je steeds afvragen wat erachter zit. Kun je het voorkomen, welk signaal geeft hij?”

Goed gevoel
Mandy kijkt ernaar uit; dinsdag gaat ze naar de kick-off, in september start de opleiding echt. “Ik heb veel zin om meer over de doelgroep te leren: ziektebeelden, medicatie, maar ook autisme. Dat de opleiding heel praktijkgericht is, vind ik ook fijn. Ik ben niet zo van de boeken.” De eerste 2 maanden bij Dichterbij heeft ze al veel geleerd, zegt ze. “Ik heb een warm welkom gehad. Ik leer van mijn praktijkbegeleider en collega’s. Iedereen is behulpzaam, ook al stel ik de ene na de andere vraag.” Beetje bij beetje doet ze meer alleen. “Dat is spannend, maar ook fijn. Ik leer de bewoners steeds beter kennen. Eén bewoner bijvoorbeeld gromt continu. Onlangs liep hij naar de keuken; hij greep in de fruitmand, maar daar lag niks. Hij wilde weer weglopen, maar ik zei: heb je zin in fruit? Ik pakte een peer uit de koelkast en gaf die aan hem. Hij lachte. Dat is een fantastisch gevoel.”

Nieuwsgierig naar het werk als begeleider EVB(+)?

Onze collega's Bernie en Jeffrey vertellen je meer over het werk als begeleider EVB(+)