Naar inhoud
Header 15 2000x550px

App brengt familienetwerken in kaart

Met de webapp ‘Familie enzo’ kunnen mensen met een licht verstandelijke beperking zelf stap voor stap hun familienetwerk in kaart brengen. De app is ontwikkeld door de Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking (AWVB) en verschijnt medio september.

“De overheid vraagt mensen steeds meer en vaker om hun netwerk in te zetten als ze ondersteuning nodig hebben”, zegt Luciënne Heerkens, die als kennismanager is verbonden aan de AWVB. “Met deze webapp kunnen cliënten hun familienetwerk in kaart brengen.”

Zo werkt het

Met de webapp ‘Familie enzo’ kunnen gebruikers hun eigen avatar (poppetje) maken en vervolgens al hun familieleden en belangrijke anderen toevoegen aan hun netwerk. Vervolgens worden via de webapp een aantal vragen gesteld: wie is belangrijk voor jou, wie helpt jou als je niet zo’n goede dag hebt, en wie help jij als anderen geen goede dag hebben? Luciënne: “Het is belangrijk om te weten wie mensen met een licht verstandelijke beperking zelf belangrijk vinden; van wie ervaren zij steun? Wie vinden zij belangrijk uit hun netwerk? En andersom: voor wie vinden zij zelf dat ze belangrijk zijn, en steun geven?”

Onderdeel ondersteuningsplan

Als alle vragen zijn ingevuld, verschijnt een overzicht van het netwerk in beeld. “Gebruikers kunnen dit uitprinten als familieportret”, aldus Luciënne. “Maar belangrijker is om de uitkomsten van de app te bespreken, bijvoorbeeld tijdens de jaarlijkse bespreking van het ondersteuningsplan. Begeleiders kunnen daar ingaan op de uitkomst van de app en aan de hand daarvan de wensen en behoeften bespreken. Zo draagt de webapp bij aan participatie en inclusie van mensen met een verstandelijke beperking.”

In september beschikbaar

De webapp vloeit voort uit onderzoek van Sanne Giesbers, postdoc onderzoeker bij de AWVB en voormalig gedragsdeskundige bij Dichterbij. Zij onderzocht de familienetwerken van mensen met een LVB en de ondersteuning die zij krijgen van hun familie. Dichterbij heeft dit onderzoek gefinancierd. De app is vanaf half september voor iedereen te downloaden.