Naar inhoud
Foto cheque

Begeleidster Hilleken van der Ven wint 10.000 euro voor uitvoer idee Smart Bedden

Hilleken van der Ven, begeleidster bij Dichterbij op de Winterheide in Gennep, heeft woensdag 11 december een prijs in de wacht gesleept bij de actie IkweetRAAT.nl van werkgeversvereniging Zorg en Welzijn. Hilleken won maar liefst 10.000 euro voor de uitvoer van haar idee: slimme bedden die zorgen voor een juiste houding van een begeleider en prettiger zijn voor de cliënt.

“Wanneer je met bedlegerige cliënten werkt is het van extra belang dat je een goede houding aanneemt tijdens de zorg aan bed. Dit spaart op de eerste plaats je rug, maar is ook prettiger voor de cliënt”, vertelt Hilleken. “In de praktijk komt het nogal eens voor dat je toch aan het verzorgen bent terwijl het niet helemaal op de juiste stand staat. Ook heeft elk bed weer een andere bediening. Het zou handig zijn als je de juiste instelling eenmaal installeert en dat het bed dan automatisch en soepel naar de juiste stand voor die medewerker schuift. Bijvoorbeeld door je naam te roepen of door op een scherm jouw icoon aan te klikken.”

Dit idee werd goed ontvangen. Hilleken won, samen met 8 andere inzenders van diverse zorgorganisaties, 10.000 euro voor de uitvoer van het idee. De vakjury koos voor de ideeën die het meest praktisch uitvoerbaar zijn, vernieuwend en te kopiëren naar andere organisaties. De voorzitter van de jury Marie-Josee Smits gaf de winnaars mee dat zij naast uitvoerder ook ambassadeur zijn van hun project. De ideeën zijn stuk voor stuk van nut voor de hele sector. De verwachting is dat de ideeën in juni 2020 al de eerste resultaten hebben opgeleverd. In de uitvoering krijgen ze onder meer begeleiding van het projectteam van IkweetRAAT.nl.

Betrokkenheid medewerkers

In totaal namen 26 zorg- en welzijnsorganisaties verspreid door heel Gelderland mee aan IkweetRAAT.nl. Het is een van de concrete acties uit het Regionaal Actieplan Aanpak Tekorten (RAAT) om de personeelstekorten in de sector aan te pakken. Medewerkers van die organisaties konden de afgelopen 2 maanden hun ideeën indienen bij IkweetRAAT.nl. Zij weten immers als geen ander weten wat wel en niet werkt op de werkvloer. Bovendien geeft erkenning voor hun vakmanschap en werkplezier. In totaal zijn er 202 ideeën ingediend, waarop bijna 10.000 keer is gestemd.

Chat met ons