Naar inhoud
Mikado

Groen licht voor bestemmingsplan nieuwe locatie in Horst

22 november gaf de gemeenteraad Horst groen licht voor het bestemmingsplan om op het voormalige Mikado-terrein in Horst een nieuw thuis te bouwen voor ruim 100 cliënten van Dichterbij. Een nieuwe locatie waar bewoners een betekenisvol leven leiden en zichzelf kunnen en mogen zijn. Het leven op de nieuwe locatie wordt ingericht op basis van de behoeften en wensen van de mensen die er komen te wonen.

Klaar voor de toekomst

In Horst woont een grote groep mensen met een verstandelijke beperking al jaren met veel plezier. Dit doen ze met ondersteuning van Dichterbij. Voor een deel van deze groep, 102 bewoners, ontwikkelt Dichterbij de nieuwe locatie. Zij wonen nu nog verspreid door Horst. Door de zorg te bundelen op één plek, kan Dichterbij de complexer wordende zorgvraag en het verwachte personeelstekort ook in de toekomst goed beantwoorden.

Behoeften en wensen centraal

De toekomstige bewoners hebben de afgelopen jaren uitgebreid meegedacht over de nieuwe locatie. Hun behoeften, wensen en talenten stonden centraal in het ontwerpproces. Het resultaat daarvan is straks terug te zien op de nieuwe locatie. Zo krijgt iedereen een eigen woning waarin hij of zij zich kan terugtrekken of bezoek kan ontvangen. Daarnaast komt er een professionele gezamenlijke keuken die inspeelt op de specifieke wensen van bewoners over wanneer, waar, wat en met wie te eten. Ook neemt Dichterbij afscheid van de traditionele vorm van dagbesteding en biedt het alle dagen van de week activiteiten aan gericht op de specifieke wensen en talenten van de bewoners.

Duurzame gebouwen in een groene omgeving

Dichterbij wil twee duurzame gebouwen neerzetten op het voormalige Mikado-terrein. In het eerste gebouw komen 24 woningen, diverse ruimtes voor activiteiten en een restaurant. In het tweede gebouw komen 78 woningen. Tussen en rondom de gebouwen komt veel groen. Het terrein wordt ingericht als een park waar bewoners van de nieuwe locatie anderen kunnen ontmoeten. De sloopwerkzaamheden van de oude bebouwing zijn inmiddels gereed.

Smeets Bouw is geselecteerd als aannemer in het bouwteam. Zij gaan bouwen volgens het Passiefhuis principe, het beste uitgangspunt om energieneutraal te bouwen. De gebouwen worden zo duurzaam, toekomstgericht en waardevast. De verwachting is dat de bouw in het voorjaar van 2023 kan worden gestart.

20221111 142416