Naar inhoud
Technasium 1

‘Wegwijzers die je kan zien, horen of voelen’

Weer een mooi project voor de scholieren van het Technasium! Ze zijn vanaf april aan de slag met het project ‘Ik kom eraan!’. Ruim vijftig Brugklassers het Graaf Huyn College in Geleen maken in kleine teams ontwerpen voor wegwijzers voor de nieuwe locatie van Mikado in Horst.

Weg vinden

“Op deze nieuwe locatie helpen we cliënten zodat zij de hele dag door zo zelfstandig mogelijk de weg kunnen vinden. Van het wakker worden in hun eigen appartement, naar een activiteit van een talentenclubje, naar het restaurant om te eten of tussendoor even naar huis om uit te rusten. De leerlingen mogen hierbij van alles bedenken: wegwijzers die je kan zien, horen, voelen, of die je bijvoorbeeld op een digitale manier helpen. We zijn erg benieuwd naar de resultaten!”, vertellen Manon Geldof (coördinator samenwerking Technasium en Dichterbij) en Bas Hoogenbosch (projectleider Mikado).

Technasium 2
Technasium 1

Technasium

Dichterbij is een samenwerking aangegaan met leerlingen van het Graaf Huyn College in Geleen. Deze school is een Technasium: een middelbare school waar extra aandacht is voor bètavakken en techniek. Voor het vak Onderzoeken & Ontwerpen doen leerlingen vanaf de brugklas opdrachten voor echte bedrijven en organisaties, zoals Dichterbij. Inmiddels zijn ruim honderd leerlingen aan de slag voor Dichterbij.

Eten voor EMB-cliënten

Eind vorig jaar werd de samenwerking afgetrapt met een bijzondere workshop over eten voor cliënten met een ernstige meervoudige beperking (EMB). Leerlingen van 2 havo/vwo maakten een ontwerp voor een maaltijd bestaande uit gemalen voedsel én ervoeren zelf hoe het is om gemalen voeding te eten.

Als Je Het Mij Vraagt

Onlangs volgde havo 4 leerlingen een workshop over Als Je Het Mij Vraagt. Met veel praktische opdrachten oefenden ze interviewtechnieken als luisteren, samenvatten, doorvragen en waarderende vragen stellen. Dit helpt de leerlingen bij de interviews die ze houden met ervaringsdeskundigen Timo de Groot en Anneke van der Cruijsen, dienstverleningscoördinator Sylvia Wismans en organisator talentenclubjes in Horst: Roel Krauth.

Technasium 3

Waardevol

De samenwerking met een Technasium is voor Dichterbij waardevol omdat leerlingen kunnen helpen met het komen tot vernieuwende, out-of-the box ideeën voor uitdagingen en wensen van cliënten en medewerkers. Daarnaast kunnen leerlingen op hun beurt kennismaken met verschillende beroepen, de (gehandicapten)zorg en nieuwe vaardigheden ontwikkelen.