Naar inhoud

Luuk vindt rust door nieuwe inrichting van zijn kamer

Luuk woont bij de Twinkeling in Horst. Hij heeft zijn eigen appartement en krijgt begeleiding van Dichterbij. Zijn woning was vooral heel praktisch ingericht, oogde een beetje steriel en voelde niet als een ‘thuis’. Dat moest anders, vonden zijn ouders en de begeleiding. Architect Adrea Möhn richtte het appartement van Luuk opnieuw in. Het werd gezellig en Luuk voelt zich er nu fijn. Ook zijn omgeving ziet dat hij in positieve zin veranderd is.

Dienstverleningscoördinator Ingrid vertelt: “Luuk was regelmatig gespannen en erg alert, ook in zijn eigen woning. Samen met de moeder van Luuk hebben we onderzocht wat hem aanspreekt, zowel vroeger toen hij nog een kind was, maar ook nu. Ook hebben we goed gekeken naar plekken waar hij zich fijn voelt. Zo heeft hij bij zijn ouders een kamer waar hij zich ook goed kan ontspannen. Het belangrijkste is dus dat we echt hebben gekeken naar wie Luuk echt is en niet zozeer naar het gedrag wat hij laat zien. Daarna hebben we samen met Andrea gekeken hoe we dit kunnen vertalen naar de inrichting van zijn kamer.”

Luuk in zijn kamer portret

Aanpassingen

Dat resulteerde in een aantal aanpassingen. Luuk kreeg een deurbel en een doorkijkklepje zodat hij kan zien wie er aan de deur staat. Daarnaast zijn er twee muren in een warme tint geschilderd en er hangen nu mooie schilderijen. Ook is er een jungle print geplaatst op het doorkijkraam. De meubels hebben een andere plek gekregen en Luuk heeft een fijne chillhoek met dierenknuffels en dierenkoppen aan de muur. Op zijn loungebank kan hij lekker uitrusten. De computer van de begeleiding? Die staat niet meer midden in de woonkamer, maar heeft een ander plekje gekregen. Daardoor is het meer een woonkamer geworden en niet de werkplek van zijn begeleiding.

* Zo zag de woning van Luuk eruit voor de aanpassingen.

Resultaat

Deze – relatief kleine – aanpassingen hebben een heel positief effect op Luuk.

“Zijn stemming is verbeterd. We zien dat hij zich veilig en vertrouwd voelt. Hij geniet van de sfeer en maakt graag gebruik van de chillruimte. Hij is meer ontspannen”, zegt Ingrid.

* Zo ziet de woning van Luuk er nu uit:

Reactie van Luuks ouders

Zijn ouders beamen dat. “Zijn appartement oogt gezelliger, maar ook rustiger. De rustige groene kleur van de muren is zo’n groot verschil met het steriele geheel van eerst. De gekke-bekken-dierenposter die boven de tafel hangt, werd lachend ontvangen door Luuk. De chillruimte is echt helemaal anders geworden. We hebben zelf voor Luuk een mooie bank gekocht met knuffels en kussens. Boven de bank een wereldkaart met daarop de dieren die daar ‘wonen’. Nog een paar dierenkoppen aan de muur om het af te maken. Een complete junglekamer eigenlijk! Als we nu op bezoek zijn, hangt Luuk op de bank of gaat er uitgebreid bij liggen, soms heerlijk onder een dekentje. Heel fijn om Luuk zo relaxed te zien. Vóór de aanpassingen zat Luuk altijd op zijn fitnessbal in een hoek van de ruimte waar hij alles kon overzien als wij op bezoek kwamen. Nu lijkt het erop alsof hij niet meer alles per se hoeft te overzien.”

Accepteer cookies voor chat