Naar inhoud
Symposium - Ottersum

Twintig cliënten Dichterbij krijgen een eigen woning in Cuijk

In de loop van 2019 krijgen twintig mensen met een verstandelijke beperking een eigen appartement in het centrum van Cuijk. Daarmee gaat een grote wens van hen in vervulling.

Bouwvakkers zijn al druk in de weer op de eerste verdieping van het voormalige fabriekscomplex van Regouin. Zij realiseren hier twintig ruime en moderne studio’s met kitchenette, douche en slaapruimte. Zorgorganisatie Dichterbij gaat de studio’s huren van Van Dieten Beheermaatschappij voor twintig van haar cliënten.

Interieur Impressie 1

Manager Hans Tijssen is in zijn nopjes met de nieuwe woonruimtes. “In Cuijk ondersteunen we zo’n tachtig cliënten. Vaak wonen ze in groepswoningen. Sommige daarvan zijn klein en verouderd. Bovendien willen veel cliënten zelfstandiger wonen, ze willen graag een eigen plek met privacy, waar ze familie en gasten kunnen ontvangen. Die krijgen ze nu.”

Alles dichtbij

Extra blij is Tijssen met de locatie waar de appartementen komen. “Het complex ligt fantastisch. Alles is dichtbij. Daardoor zijn de woningen ook levensbestendig voor de cliënten, ze kunnen hier oud worden. Extra mooi is dat op de begane grond al een restaurant, tuinwinkel, atelier, wasserette en bakkerij zitten. Stichting Dagbesteding Cuijk verzorgt de exploitatie daarvan. Diverse cliënten die straks in het pand gaan wonen, werken al in een van deze zaken. Met Stichting Dagbesteding Cuijk gaan we kijken hoe we de samenwerking kunnen uitbreiden.”

Zelfstandig

Een nieuw team van Dichterbij gaat de bewoners begeleiden bij hun ontwikkeling naar meer zelfstandigheid. “Medewerkers krijgen een eigen ruimte in het complex, dus ondersteuning is altijd dichtbij.” Voor de woningen is veel belangstelling, aldus Tijssen. “We hebben intern een belangstellingsregistratie gehouden, veertien cliënten willen graag naar deze locatie verhuizen. De overige bewoners komen van de wachtlijst: zij willen graag bij Dichterbij wonen, maar alleen in een eigen appartement, niet in een groepswoning. Ook hun wens kunnen we nu waarmaken.”