Naar inhoud

Van gezinshuis naar eigen appartement

Marie-Jannette is nog maar 25 jaar, maar heeft al veel meegemaakt. Inmiddels woont ze zelfstandig met begeleiding in een mooi appartement aan de Kruisstraat in Oss. En daar is ze heel trots op. Samen met haar pleegmoeder Lobke blikt ze terug.

Marie Jannette

Marie-Jannette komt in 2010 in bij Jos en Lobke van Dijk wonen. Het echtpaar runt Gezinshuis Lana. Ze is het eerste pleegkind van het stel en komt er samen met haar zus Marie-José wonen. “Helaas konden wij niet bij onze biologische ouders wonen. Ik had daarvoor al op veel verschillende plekken gewoond. Je voelt je nooit echt ergens thuis.”

Terughoudend

Ook bij Jos en Lobke moet Marie-Jannette wennen. “Ik was erg terughoudend in het begin. Pas na anderhalf jaar begon ik mij op mijn gemak te voelen.” Lobke vult aan: “Dat klopt. We hebben samen veel moeilijke momenten gehad. Dan gingen we samen bakken of wandelen en praatten we veel. Jij hebt ook lang gedacht: als ik achttien ben, dan ga ik hier weg.” Marie-Jannette lacht. “Ja, dat is waar. Maar toen het zover was, wilde ik tóch blijven.”

Verhuizing

De eerste zes jaar woont het gezin, dat inmiddels is uitgebreid met vijf andere pleegkinderen, in Molenhoek. In 2017 verhuizen ze naar Mill. Daar wonen ze op een prachtige locatie, in een grote boerderij die Jos helemaal verbouwd heeft. Op het erf leven ook hun honden, kippen, ezels, konijnen en een paard. Marie-Jannette heeft er een eigen appartement. Daar zet ze de eerste stappen naar zelfstandigheid. “Dat was heel fijn. Zo heb ik kunnen oefenen.” In juni 2020 is de tijd rijp voor Marie-Jannette om écht op zichzelf te wonen. Ze is dan 23 jaar. Ze verhuist naar Oss, naar een locatie van Dichterbij aan de Kruisstraat. Er is begeleiding aanwezig als het nodig is. “Dat vind ik prettig. Zo kan ik eens in de twee weken even bespreken hoe het gaat en waar ik tegenaan loop.”

Gezinshuizen

Lees meer over wonen bij een gezinshuis bij Dichterbij.

Goede band

Ook met haar pleegouders Lobke en Jos heeft Marie-Jannette goed contact. Ze stapt regelmatig in de auto om even een kopje koffie te drinken in Mill. Haar zus woont er ook nog. Zij woont inmiddels in het voormalige appartement van Marie-Jannette. Voor Lobke is de sterke band met haar pleegdochter heel bijzonder. “Ze is nog steeds onderdeel van ons gezin. We bellen regelmatig en met de feestdagen is ze er natuurlijk altijd bij. Dat ze nu zelfstandig woont, is het grootste compliment dat wij kunnen krijgen!” Marie-Jannette vult aan: “We zijn een familie geworden.”

Marie Jose en Marie Jannette

Trots

Ondanks haar roerige verleden, gaat het nu heel goed met Marie-Jannette. Ze werkt bij een chocolaterie in Oss en heeft al anderhalf jaar een vaste relatie. Haar vriend woont ook zelfstandig bij Dichterbij. “Ook op de Kruisstraat, lekker dichtbij”, glimlacht Marie-Jannette. “Wie weet gaan we in de toekomst wel samenwonen. Maar daar moeten we dan allebei wel écht klaar voor zijn.”

Lobke sluit af: “ik vind het heel bijzonder om te zien hoe Marie-Jannette gegroeid is. Ze is een zelfstandige vrouw geworden waar wij als gezin ontzettend trots op zijn!”