Naar inhoud
Sjannie en Johan

Bewoners genieten op tal van manieren van de Qwiek

De 18 bewoners aan de Aldetiendstraat in Uden genieten sinds kort van de Qwiek. Als ontspanning en tijdsbesteding. Maar ook als belevingsgerichte activiteit of om gedrag positief te beïnvloeden. De Qwiek is een verrijdbare beamer waarmee je op de muur of het plafond kunt projecteren, ondersteund met geluid of muziek.

Het is woensdagochtend. Sjannie en Johan kijken in de kamer naar een gefilmde theatervoorstelling over Peter Pan. Ze worden volledig meegenomen in het verhaal. “We hebben deze voorstelling in het echt gezien”, zegt bewoner Sjannie. “Heel leuk dat we die nog terug kunnen kijken.” Ze kijkt ook graag naar beelden van de Efteling of een wandeling in het bos. En Johan vindt het natuurlijk hartstikke leuk dat hij op de Qwiek filmpjes en foto’s kan bekijken van zijn 80e verjaardagsfeest!

Uitleenservice

“Een bewoner had een wens op het gebied van ontspanning en belevingsgerichte activiteiten”, zegt dvc’er Alet van Dommelen. “Navraag leerde dat ook andere cliënten daar behoefte aan hadden. Dat bleek het geval. Samen met de gedragsdeskundige hebben we mogelijke opties bekeken. Omdat veel cliënten graag tv kijken, leek de Qwiek een goede keuze. Via de e-health uitleenservice hebben we de toepassing getest. Dat was een succes, daarom hebben we het gekocht.’

Modern snoezelen

Bij het apparaat zitten standaard filmpjes, maar je kunt ook eigen beelden via een usb-stick afspelen. “Dat willen we meer gaan doen. Beeldkracht gaat daarbij helpen. Zij hebben ook de usb met het feest van Johan voor ons gemaakt.” De Qwiek reist flink wat af tussen de woningen aan de Aldetiendstraat, zegt dvc’er Alet van Dommelen. “Iedereen vindt het prachtig om te kijken naar een film of te luisteren naar André Rieu bijvoorbeeld. We gebruiken ‘m ook regelmatig als iemand in bad gaat. Met een sterrenhemel is het heerlijk snoezelen.”

Chat met ons