Naar inhoud
Stemmen

Dichterbij doet mee met ‘inclusieve stembureaus’ campagne stichting Prokkel

Volgende week vinden de verkiezingen voor de Tweede Kamer plaats. In 220 gemeenten zullen inclusieve stembureaus zijn waar mensen met een (licht) verstandelijke beperking actief zijn als vrijwilliger. Wederom een stijging ten opzichte van de vorige verkiezingen afgelopen maart. Ook cliënten en medewerkers van Dichterbij doen mee. Goed nieuws, vindt stichting Prokkel, initiatiefnemer van deze campagne, want op deze manier wordt de samenleving steeds inclusiever. En is de bezetting van stembureaus een meer reële afspiegeling van de samenleving.

Marian Geling, landelijk projectleider van stichting Prokkel, is zeer tevreden met de toename van het aantal inclusieve stembureaus. “Voor de meer dan één miljoen mensen in Nederland met een licht verstandelijke beperking is het heel belangrijk dat ze betrokken worden bij dit democratische proces. En ook zorgt het voor meer ontmoetingen tussen mensen met en zonder verstandelijke beperking en daarmee verbreedt het de kijk van mensen.”

Stembureau

De vrijwilligers met een (licht) verstandelijke beperking kunnen verschillende werkzaamheden doen. “Vaak doen ze net als de andere vrijwilligers dezelfde taken, met het enige verschil dat ze dit, indien nodig het samen doen met een andere vrijwilliger, alhoewel sommige mensen het helemaal zelfstandig doen. Momenteel zijn er al 350 duo’s gevormd. Net als de andere stembureauleden doen ook de meeste vrijwilligers met een licht verstandelijke beperking de toelatingstoets die voorafgaand aan de werkzaamheden moet worden gedaan. Als voorbereiding op de toets en de praktijk organiseert stichting Prokkel online lessen en een praktijkdag.”

Stemduo's bij Dichterbij

Ook bij Dichterbij hebben we verschillende stemduo's. Jos van de Ven en Frank in de gemeente Oss, Sylvia Schipstal en Camiel in de gemeente Gennep en Ron Offermans samen met Rob in de gemeente Venlo.

Meer informatie over de verkiezingen

Op deze pagina op de website vind je meer informatie en tips over de verkiezingen.