Naar inhoud
10280-Grubbenvorst-4 - header

“Door deze film gaan mensen anders naar ons kijken”

De documentaire ‘De Baersdonck – Dichterbij de samenleving’ van Ruud Lenssen is met gejuich ontvangen. Bewoners, begeleiders én inwoners van Grubbenvorst werden na afloop met complimenten overladen.

Het is woensdagavond tegen zevenen als de witte limousine het terrein van De Baersdonck oprijdt. De auto stopt voor de rode loper, waar familie, vrienden en bekenden van bewoners en begeleiders al staan te wachten voor de voorpremière van de film. De deur zwaait open en onder luid applaus stappen enkele hoofdrolspelers uit: bewoner Elly, dvc’er Loes Verheggen en documentairemaker Ruud Lenssen. Elly houdt het niet droog bij deze ware Hollywood-ontvangst.

Elly 3

Eigen deurbel

Het onthaal is overweldigend, de reacties op de film zijn dat ook. Bezoekers leven mee met Elly, die niets liever wil dan vrijwilligerswerk doen met ouderen, en met Mehmet, die graag wil werken bij Jan Linders. Een dag later, tijdens de officiële première, is de stemming net zo uitbundig. “De Baersdonck is het resultaat van anders denken”, zegt Cecile Stallenberg van de raad van bestuur. “Niet vanuit beperkingen, maar vanuit de wensen en talenten van bewoners.” En Marleen van Rijnsbergen, gedeputeerde bij de provincie Limburg, die het project subsidieert: “Ik heb me hier pas goed gerealiseerd hoe belangrijk het is om een eigen deurbel te hebben.”

Dank

Beiden complimenteren bewoners, medewerkers én inwoners van Grubbenvorst met het bereikte resultaat. “De dank aan de lokale bevolking is groot”, aldus Cecile. “Het is fantastisch dat zij de bewoners van De Baersdonck de kans geven om hun leven een positieve wending te geven.” Het grootste applaus is er voor de bewoners zelf. Voor Richard, die zijn droom om zelfstandig te wonen waarmaakt, precies 23 jaar nadat hij uit huis geplaatst is. Voor Bram, die werkt bij zorgcentrum La Providence en lunchroom Lekker Gewoën, zodat “mensen niet kunnen zeggen dat ik de hele dag op bed lig”. Voor Danny, die graag en veel kookt en iedereen uitnodigt om een keer te komen eten. En voor Elly, die nooit meer weg wil uit Grubbenvorst. “We kunnen nergens beter zijn dan hier.”

Kippetje

Filmmaker Ruud Lenssen heeft met ‘De Baersdonck – Dichterbij de samenleving’ een integer en uniek document gemaakt, dat een goed beeld schetst van de dromen van bewoners, de betrokken inzet en passie van medewerkers en de twijfels bij de lokale bevolking. “Ik heb genoten van het maken van de film”, zegt hij. “Het was een rijk proces. Maar eerlijk is eerlijk: met zo’n ster als Elly is het een kippetje om een film te maken. Zó eerlijk, open en charmant.” Het grootste compliment krijgen bewoners en medewerkers van Ruud Meijers, voorzitter van de dorpsraad. “Het hele proces is me tweehonderd procent meegevallen. Er is een nieuwe dynamiek ontstaan in het dorp, samen met jullie gaan we in de toekomst nog veel mooie dingen doen in het dorp.”

De Baersdonck Premiere Dag 2 5

Meer begrip

Je kunt ‘De Baersdonck – Dichterbij de samenleving’ zelf bekijken, vrijdagavond 16 maart om 19:00 uur of zondagmiddag 18 maart om 14.30 in Theater de Baersdonck in Grubbenvorst. Stuur even een mailtje naar baersdoncktheater@dichterbij.nl. Bram hoopt dat veel mensen de film te zien krijgen: “Door deze film gaan mensen anders naar ons kijken, ons anders beoordelen. Ze begrijpen ons beter.”

Op de Facebookpagina van De Baersdonck vind je een mooi filmpje van de aankomst in de limousine.