Naar inhoud
Symposium - Ottersum

E-fitzone brengt bewoners Baersdonck in beweging

De Baersdonck heeft sinds deze maand een eigen fitnessruimte, de E-fitzone. Bewoners kunnen hier op een laagdrempelige manier bewegen en sporten. Ze hebben er zin in.

Nog honderd meter. Begeleider Thijs lijkt de roeiwedstrijd over 250 meter te gaan winnen, maar bewoner Danny zet een eindsprint in. Met een uiterste krachtsinspanning haalt hij Thijs nét voor de finish in en wint. Het is geen wedstrijd op de Maas, maar in de E-fitzone van de Baersdonck. Danny en Thijs demonstreren de twee roeiapparaten, die gekoppeld zijn aan een tv. Dat geldt ook voor de loopband en de twee spinfietsen in de ruimte. Je kunt op deze apparaten spelletjes en wedstrijden doen of lekker door een stad lopen of fietsen. Daarnaast staan er in de E-fitzone onder meer een halterbank, een krachtstation en Xbox Kinect. Ook aan een tafel met zitfietsen is gedacht; om fietsend te werken of gesprekken te voeren.

Laagdrempelig

“We werken vanuit het gedachtegoed van Positieve Gezondheid”, zegt Thijs. “Bewegen, je fit voelen is belangrijk voor je gezondheid.” De stap naar een reguliere sportschool is voor veel bewoners te groot, aldus Thijs’ collega Jeroen. “In de E-fitzone kunnen ze op een laagdrempelige manier en in hun eigen tempo aan hun gezondheid werken. Als ze hier goed gewend zijn, kunnen ze wellicht op termijn wel naar de sportschool.” De ruimte is ingericht met bewoners en leverancier Embedded Fitness. Erik van het bedrijf: “We hebben gekozen voor een samenspel van gamen, ontspannen en bewegen, omdat we erin geloven dat die combinatie tot een duurzaam gebruik leidt. De rol van de beweegcoach is daarbij even belangrijk als de innovatieve middelen. We hebben samen veel tijd en energie gestoken in het delen van kennis en ervaring.”

Coachen

Die beweegcoach is Roel van Dichterbij. Hij heeft met alle bewoners gesproken. “Ze willen allemaal gaan sporten, heel tof. Sommigen willen afvallen, anderen fitter worden, weer anderen hun hoofd leegmaken. Op basis van hun wensen heb ik per bewoner een programma opgesteld. Iedereen gaat twee tot drie keer per week bewegen.” Roel heeft met de bewoners ook afspraken gemaakt over de manier van bejegening en coaching die ze fijn vinden. “Ik stem de aanpak op elk individu af. Op die manier is de kans het grootst dat ze gemotiveerd blijven.” Behalve de cliënten gaat Roel ook begeleiders coachen. “Het is de bedoeling dat zij de bewoners straks zelf kunnen begeleiden.”

Marinierstraining

Bij Danny wordt dat een behoorlijke klus. Want hij wil er flink tegenaan in de E-fitzone . “Ik wil graag meer spiermassa”, vertelt hij. “Vroeger heb ik wel eens 150 kilogram gedrukt. Daarom heb ik Roel gezegd dat ik een marinierstraining wil. Na de training wil ik afgepeigerd zijn.” Dus maak je borst maar nat, jongens!