Naar inhoud
Coronavirus, actuele ontwikkelingen en maatregelen: Coronavirus Lees meer
Symposium - Ottersum

“Een gezonder Dichterbij, daar gaan we voor”

Diëtisten en fysiotherapeuten van Dichterbij hebben de handen ineengeslagen. Via ‘Samen lekker actief’ ondersteunen ze cliënten die gezonder willen leven. Een pilot daarmee is bijna afgelopen.

‘Samen lekker actief’ is een wekelijks programma van anderhalf uur. In totaal duurt het 20 weken. 5 cliënten doen mee aan de pilot. Zij hebben een wens: afvallen, meer bewegen en/of gezonder leven. “Een uur lang zijn we samen aan het bewegen”, zegt fysiotherapeut Eline Houterman, samen met collega Chris de Haas en diëtisten Kaylee Peeters en Ramona Tuss initiatiefnemer. “Dat kunnen balsporten zijn, krachtoefeningen, bewegen met het NPO tv-programma Nederland in beweging.” “Daarna praten we een klein half uur over voeding”, vult Kaylee aan. “Over de Schijf van 5, persoonlijke voorkeuren en vragen. Dat doen we onder mee via leuke quizjes en tips. Ook geven we opdrachten mee voor thuis. Zowel op het gebied van bewegen als voeding.”

Persoonlijke ontwikkeling

Onderdeel van het programma is een 0-meting, een tussen- en eindmeting. Kaylee: “We meten onder meer gewicht en vetgehalte, doen fysieke tests en kijken hoe het met de kennis over gezonde voeding gesteld is.” De 0- en tussen-meting zijn inmiddels geweest. “De verschillen zijn nog niet groot, maar bij een aantal zijn gewicht en vetgehalte wel verbeterd. Daarnaast is de kennis bij cliënten over gezonde voeding toegenomen. Belangrijk is dat ze het allemaal leuk vinden om mee te doen. Het samenzijn stimuleert. Dat is ook goed voor de contacten en persoonlijke ontwikkeling.”

Stimulans

De proef zit er bijna op, dan volgt de eindmeting per cliënt en de evaluatie. De 2 medewerkers kijken tevreden terug op de pilot. “Het is voor iedereen goed om te bewegen en gezond te eten”, zegt Eline. “Zowel fysiotherapeuten als diëtisten merken dat cliënten na een traject soms weer terugvallen in oude gewoonten. ‘Samen lekker actief’ kan dat doorbreken, het is een stimulans om door te gaan.’ Ze hopen dan ook dat de pilot een structureel vervolg krijgt, liefst Dichterbij-breed.

Chat met ons