Naar inhoud
Header 15 2000x550px

Ervaringsdeskundige Timo loopt Prokkelstage bij UWV

Vorige week vond de Prokkelweek plaats met als doel ontmoetingen tussen mensen met en zonder verstandelijke beperking te promoten. En door samen iets te doen, elkaar beter te leren kennen en meer begrip voor elkaar te krijgen. Ervaringsdeskundige Timo nam deel aan de Prokkelweek en liep 13 juni een dag mee bij het UWV in Nijmegen. Timo vertelt hierover: “Ik heb veel te danken aan het UWV. Samen hebben we destijds gezocht naar geschikt werk voor mij. Ik ging altijd met flinke zenuwen naar de gesprekken toe. Maar vandaag was ik er in een totaal andere rol. En deze rol lag mij wel.”

Timo vertelt dat hij met een gezonde dosis spanning naar de afspraak toeging. Maar dat hij erg tevreden en ook blij verrast was over hoe de dag verliep. “ Mijn onderbuikgevoel was, het UWV, grote organisatie, wordt het wel een fijne persoonlijke ontmoeting? Wordt het niet een paar uurtjes meelopen voor de bühne en gaan ze daarna meteen weer over naar de orde van de dag?”

De opdracht die Timo meekreeg was persoonlijke ervaringen delen en goede tips geven vanuit wat hij ooit had meegemaakt bij het UWV. Al bij het ontvangst werd duidelijk dat er alle ruimte was om hierover met elkaar in dialoog te gaan. “We zijn warm ontvangen, meteen vanaf het begin door twee en later drie medewerkers van het UWV en een ervaringsdeskundige die al af en toe te gast is bij het UWV en meehelpt,” vertelt Timo. “Er werd keurig uitgelegd hoe het werkt op alle afdelingen binnen het UWV en hoeveel afdelingen dat zijn. Omdat dit beetje bij beetje en in een fijn tempo gebeurde, kon iedereen het toch behoorlijk goed volgen. Op een hartstikke goede en respectvolle manier werd vervolgens door het UWV aan ons gevraagd hoe onze ervaringen met het UWV zijn. Daarnaast werden we gevraagd om een voorbeeld sollicitatiebrief door te lezen. We moesten letten op taalgebruik, hoe de brief was opgesteld en wat ons daarin opviel. Is alles wat in de brief staat duidelijk? Want voor ons moet de brief begrijpelijk zijn. Wij hebben immers allemaal met het UWV te maken gehad.”

Timo is enthousiast over zijn bezoek: “Hoe fijn en leuk is het dat deze mensen van het UWV zo oprecht en geïnteresseerd met ons deze dag doorgemaakt hebben. En dat onze eigen ervaringen aan bod zijn gekomen.” Na afloop werd er ‘een balletje opgegooid’ of wij als ervaringsdeskundigen in de toekomst vaker voor dit soort opdrachten gevraagd mogen worden door het UWV. Het vereenvoudigen van de taal die ze nu gebruiken, is dan één van deze belangrijke opdrachten. Dat is toch super!!!”

Groepsfoto UWV