Naar inhoud
Header 15 2000x550px

Ervaringsdeskundigen brengen bezoek aan ministerie van VWS

Vorige week gingen ervaringsdeskundigen van verschillende organisaties in gesprek met medewerkers van het ministerie van VWS en de directeur van VGN. Onderwerp van discussie was onder andere het taxivervoer. Ervaringsdeskundige François vertelt hierover: “We hebben het over taxivervoer gehad dat dit in elke gemeente anders geregeld is en dat ze soms niet op tijd komen of zelfs helemaal niet komen. Ze namen ons erg serieus en kwamen met het idee om samen met een aantal personen de taxibedrijven aan te spreken zodat je meer kracht bij kunt zetten.”

François geeft verder aan dat de vergoeding voor reiskosten voor ervaringsdeskundigen en vrijwilligers gezien worden als inkomsten wanneer ze ook een vergoeding ontvangen voor hun werkzaamheden. Naast dat het geen inkomsten zijn maar een reiskostenvergoeding - voor iets wat ze eerst zelf voorgeschoten hebben - moet er ook nog inkomstenbelasting over betaald worden als het totaal ontvangen bedrag (dus vergoeding + reiskosten) boven de € 2100 euro per jaar uitkomt. “Dat is niet eerlijk voor ervaringsdeskundigen en vrijwilligers want voor normale werknemers is dit bijvoorbeeld niet het geval. Het werkt demotiverend voor mensen die juist iets extra’s voor de maatschappij doen.” Ook dit onderwerp werd besproken waarbij aangegeven werd dat ze hier naar gingen kijken. Verder stond een bezoek aan het kantoor van de minister op het programma en werd een debat van de Tweede Kamer bezocht. “Het was mooi om te zien, maar je ziet ook dat ze niet vriendelijk naar elkaar zijn.”

Om de gesprekken op gang te brengen, werd gebruik gemaakt van een kletspot. “We begonnen met simpele vragen als ‘Hoe ben je hier naar toe gekomen en hoe lang ben je onderweg geweest’,” vertelt Sanne Croes, coördinator ervaringsdeskundigen bij Dichterbij en STEVIG. “Van daaruit legden we de link naar de onderwerpen rondom taxivervoer- en kosten die wij op onze agenda hadden staan.”

Foto bezoek ministerie VWS