Naar inhoud
Header podcast levend verlies 1

Levend verlies "ondersteun ouders om rouw verstandelijke beperking" [podcast]

Levend verlies is afscheid nemen van verwachtingen van het leven. Bijvoorbeeld als je een kind hebt met een verstandelijke beperking. Geestelijk verzorger Erick Mickers en consulent ethiek Jannemeis van Berkel praten daarover in deze aflevering van de podcastserie Mooie mensen van Dichterbij. Vanuit hun professionele rol, maar ook als ouder. Ze hebben namelijk allebei een kind met een verstandelijke beperking.

“Zorgverleners hoeven niets op te lossen”, vertelt Jannemeis. “Alleen door de gevoelens van ouders te herkennen en erkennen kan het verschil maken. Vraag als zorgprofessional eens hoe het met iemand gaat. Daar is moed voor nodig, maar zo maak je wel het verschil voor iemand.”

Erick beaamt dat: “Ouders hebben soms niet door dat ze gevoelens van levend verlies ervaren. Ze hebben zoveel ballen hoog te houden, dat ze geen tijd hebben om even stil te staan bij wat ze voelen. Mooi als een zorgprofessional daar aandacht voor kan hebben.”

Podcast levend verlies liggend zonder elementen

Verschil rol ouder en zorgprofessional

Ook hoor je in de podcastaflevering dienstverleningscoördinator Ingrid Selten – de Bruijn. Ze werkt op een woongroep met jongeren met een verstandelijke beperking. “Er is een groot verschil tussen de rol van ouder en de rol van zorgprofessionals. Juist door even vanuit het perspectief van de ander te kijken, begrijp je elkaar beter en dat komt de zorg ten goede. Je hebt allebei hetzelfde doel.”

Je cookie instellingen blokkeren YouTube.
Pas je instellingen aan om gebruik te maken van YouTube.

Podcast Mooie Mensen van Dichterbij

Mooie Mensen van Dichterbij is een podcast over zorgprofessionals die bij Dichterbij werken en ieder op hun eigen manier bijdragen aan een betekenisvol leven voor cliënten met een verstandelijke beperking. Luister ook de andere afleveringen over onder andere mensen met een verstandelijke beperking en seksualiteit en de inzet van technologie bij zorg op afstand.