Naar inhoud
22018 Dichterbij 011

Minister Helder brengt eerste werkbezoek in de gehandicaptenzorg aan Dichterbij

Minister Conny Helder was woensdag te gast bij Dichterbij. Het was haar allereerste werkbezoek in de gehandicaptenzorg als minister Langdurige Zorg en Sport. Doel was om kennis te maken met de gehandicaptenzorg in het algemeen en Dichterbij in het bijzonder. Minister Helder nam een kijkje op één van de 900 locaties van Dichterbij: De Ziep in Ottersum. Ze was onder de indruk. “Erg mooi en bijzonder om te zien met hoeveel toewijding medewerkers zich inzetten voor de cliënten."

Maatwerk

Helder ontmoette cliënten en ging in gesprek met Adri Rietveld, wiens dochter bij Dichterbij woont. “Er is echt maatwerk geboden door Dichterbij. Mijn dochter woont nu in een beschermde omgeving die goed bij haar past. Ze is er helemaal op haar plek.”

22018 Dichterbij 103

Ook sprak de minister met verschillende collega's over wat er nodig is om de juiste zorg en ondersteuning te bieden. “Elke cliënt is anders. Het is altijd een zoektocht naar wat werkt voor die persoon. Dat maakt het werk interessant, maar ook uitdagend”, legt gedragsdeskundige Tine Alards uit.

Monique Caubo, voorzitter van de Raad van Bestuur van Dichterbij, vindt het fijn dat de kersverse minister aandacht heeft voor de gehandicaptensector. “We voelen ons gehoord. Goed dat er aandacht is voor ons vakgebied. En natuurlijk een eer dat de minister juist onze organisatie heeft uitgekozen voor haar allereerste werkbezoek in de gehandicaptensector.”

Complexe zorg

Complexe zorg is een belangrijk beleidsthema voor het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VSW). De Ziep is een locatie waar Dichterbij gespecialiseerde zorg en ondersteuning biedt aan mensen met zo’n complexe zorgvraag. Dat houdt in dat er naast een verstandelijke beperking ook sprake is van andere problematiek die belemmerend is rondom de persoon zelf of de omgeving. In de beschermde woon- en leefomgeving van De Ziep wordt stabiliteit geboden en gewerkt aan een betekenisvol leven voor elke cliënt.

22018 Dichterbij 187

Kortdurende buitengewone zorg

Eind vorig jaar opende er op De Ziep een woning voor kortdurende buitengewone zorg. Dit zijn crisisplekken voor mensen met een matige- of ernstige verstandelijke beperking.

In Nederland is voor hen weinig crisisopvang beschikbaar. Zorgdirecteur Renate de Groot legt uit: “Als er een crisis ontstaat en een cliënt wordt tijdelijk op een andere locatie opgevangen, heeft dat veel impact. In de aanpak van Dichterbij staan respect, geborgenheid en veiligheid centraal. Er wordt gewerkt met de cliënt én in de context waar de cliënt naar terug zal keren.”

Vlogger Maichel

Het bezoek werd afgesloten met een interview door vlogger Maichel, hij is cliënt bij Dichterbij. “U bent nu al mijn favoriete minister”, zo sloot hij het interview af. Bekijk de video hier: